2022.12.05, Hétfő

Újabb kecskeméti beruházás miatt kötött stratégiai megállapodást a kormány

2015.10.28. 04:59

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a visszapillantó tükrök gyártására specializálódott SMR Hungary vállalattal kedden Budapesten.

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a megállapodás aláírásakor kiemelte: az indiai autóipari beszállító céggel aláírt dokumentum a kormány 64. ilyen megállapodása. Az egyformán szól a cégről és a magyar kis- és középvállalatokról (kkv), amelyek újabb lehetőségekhez jutnak, nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiba tudnak bekerülni. 

 kormany.hu
 Az SMR-rel május óta tárgyalnak, a cég 22 éve van jelen az országban. Mosonszolnoki és mosonmagyaróvári gyárában 1525 dolgozót foglalkoztat. Az SMR gyártja a világon értékesített minden 5. visszapillantó tükröt, Mosonszolnokon évi 7 millió pár visszapillantó tükröt állítanak elő - sorolta a miniszter. A magyarországi gyárakból szállítanak tükröket a VW, a Mercedes, az Opel, a Kia, vagy a Toyota gyáraiba, az SMR együttműködik a győri egyetemmel is a k+f területén. 
 A céggel kötött megállapodás szerint az SMR mintegy 31 milliárd forintos beruházást hajt végre; új gyárat épít Kecskeméten, és bővíti a mosonszolnoki gyáregység kapacitását, ezzel 450 új munkahelyet teremtenek az autóiparban - ismertette Szijjártó Péter. 
 A megállapodás szerint ehhez a magyar kormány 7,7 milliárd forintos támogatást ad, és a kecskeméti beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították. A kedden aláírt stratégiai megállapodás pedig a hosszú távú fejlesztési célokat szolgálja. Szijjártó Péter emlékeztetett arra: az eddigi stratégiai partnerek 196 ezer magyar embernek adtak munkát, a megállapodások óta ezek a cégek 15 ezerrel növelték a foglalkoztatottak létszámát. 
A kormánynak ez a 3. indiai céggel aláírt megállapodása, a beruházás pedig idén a 3. jelentős indiai beruházás Magyarországon a Tata és az Apollo Tyres után. A kecskeméti beruházás a magyar-indiai kereskedelmi forgalmat is ösztönzi, és újabb igazolása a magyar gazdaságpolitika sikerességének - tette hozzá. Szólt arról is, hogy az európai járműiparban lezajlott strukturális átrendeződésnek Magyarország a nyertese volt: az ország az európai járműgyártás egyik fellegvárává, az ágazat a magyar gazdaság zászlóshajójává vált.
mti

Galéria

KecskemétMegye