A Vadgasztronómiai Fesztivál fődíjasa lett a KEFAG Zrt.
A VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztivált a szokásoknak megfelelően az idén is Soponyán, a Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati, és Ökoturisztikai Központban rendezték. A fesztiválon minden évben izgalmas versenyek mellett megrendezésre kerül a „Vadételek Asztala” esemény is. Az idén a fesztivál fődíját a KEFAG Zrt. csapata nyerte el – számolt be erről örömmel Sulyok Ferenc vezérigazgató.
A KEFAG Zrt. az idén vett rész először aktívan ezen a kiemelkedő rendezvényen, ahol máris ilyen kimagasló elismerésben részesültünk. Az elmúlt két évben csupán megfigyelőként és kóstolóként jártunk a bográcsok körül a színes rendezvényen, ami a hazai vadgazdálkodóknak mindenképpen az egyik legjelentősebb seregszemléje is egyben. Csapatunkat Bekőné Polner Katalin, Gilicze Péter, Ruskó Attila és Szalontai Sándor alkotta.
Az eredménynek azért is örülünk, mert társaságunk a Duna-Tisza közének a legnagyobb erdő- és vadgazdálkodója, így a térség vadhúspiacán is meghatározó szerepet töltünk be. Az eredményen nagyon meglepődtünk, mert az idén is több mint félszáz csapat vett részt a versengésben és ebben az erős mezőnyben sikerült a fődíjat jelentő vándorkupát egy évre elnyernünk!
Részletek:
MFB Kupa – Vadex Nagydíj Korongvadász Lövészverseny
Az állami erdőgazdaságok között meghirdetett korongvadász-lövészverseny a 2012. évi országos bajnokság hetedik versenye.
A vadászati kultúra, a hagyományok őrzése, a vadászok közötti szakmai, sport és baráti kapcsolatok ápolása, a versenyezési lehetőség biztosítása mind-mind olyan cél, melyek az erdész-vadász hivatással együtt élő, létező fogalmak.
A versenykiírás szerint az erdőgazdaságok, magánerdő-tulajdonosok, erdészeti oktatási, tudományos és szakigazgatási intézmények aktív és nyugdíjas dolgozói, tanulói és belőlük alakult 4 fős csapatai nevezhettek. A verseny 6 pályán, 100 korongra zajlott.
Nemzetközi CACT FieldTrial (mezei verseny) kontinentális és angol vizslafajták számára a Sárvíz-Völgye Tájvédelmi Körzetben.
A vadászati kultúra szerves részét képezi a vadászatok során szinte mindig jelen lévő, a vadászt a hajtásban, valamint az elejtett vad felkutatását segítő vadászkutya. A vadászkutyák teljesítményét nem csak a vadászat során, hanem a különböző bemutatókon, valamint versenyeken is összemérik.
A fieldtrial egy 250 éve létező vadászkutyás versenyforma, amelynek feladata az angol vizslaállomány munkán alapuló tenyészértékének vizsgálata, az elit állomány kiválasztása. Ez az a versenyforma, amely kialakította és megtartotta napjainkig az angol vizslák (pointerek, szetterek) külső megjelenését, karakterét, temperamentumát, és egészségét. Ezeket a fajtákat a nagykiterjedésű, alacsony takarású, többé-kevésbé sík területek szárnyas vad vadászatára tenyésztették ki, ahol a legfontosabb munkatulajdonságok a gyorsaság, a kitartás, a lehető leghatékonyabb keresési stílus, az óriási vad iránti érdeklődés, kiváló orr, nagyon fix, figuratív vadmegállás, önálló, de a vezetővel mindig kapcsolatot tartó munkavégzés.
Bár a mezei versenyt elsősorban angol vizslafajták részére alakították ki, több évtizede hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kontinentális vizslák (magyar vizsla, német vizsla, olasz vizsla) tulajdonosainak körében is. Jó példa erre a Magyar Vizsla Klubok FieldTrial Európa Kupája, melynek 2001. évi győztese a VADEX Zrt. által támogatott magyar csapat volt.
„Vadételek Asztala” Nemzetközi Vadgasztronómiai Szakácstalálkozó
A fesztivál gerincét adó gasztronómiai program, melynek során egyrészt a kisorsolt különböző nagyvadak konyhakész húsát tartalmazó egységcsomagokból kell a főzőcsapatoknak zsűri előtt megmérettetésre kerülő ételeket prezentálniuk, másrészt a nagyközönség részére egy látványos óriásbográcsban szakképzett szakácsok is vadpörköltet főznek. A központi füves területen körben elhelyezett mintegy 70 főzősátorból terjedő illatok, a kellékek, a főzésben segédkező mintegy 4-500 lelkes és vidám „gourmand” adja meg a fesztivál igazi hangulatát. A kreatív vadgasztronómiai szakácsverseny nem csak a résztvevő csapatok számára nyújt kiemelkedő kulináris élményt, hanem a rendezvényre látogató nagyközönségnek is. Az „Erdei Ételek Mestere” címért rendezett megmérettetés fő irányvonala a bográcsban készülő vadételek köré szerveződik. A versenyen induló csapatok feladata, hogy a helyszínen sorsolással kapott ismeretlen fajtájú (vaddisznó, muflon, őz, szarvas) vadhúsból készítsenek el bográcsban egy általuk tetszőlegesen kreált fogást és ezeket ismertessék meg a szakma jeles képviselői mellett a közönséggel is. A verseny szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségből delegált elnökségi tagok végzik.
STIHL-Timbersport show
A Stihl-Timbersporst Series a favágás témakörében rendezett nemzetközi versenysorozat. A verseny hagyományai Észak-Amerikába nyúlnak vissza, ahol az erdei munkások a szakmájuk legjobbjának kiválasztásához helyi favágóversenyeket rendeztek.
A rendezvényen a magyar válogatott lépett fel és látványos show keretében mutatták be, hogy a modern technika és a felkészült, szakképzett ember alkotta páros számára nincs lehetetlen, ha még oly egyszerű feladatról, mint a famegmunkálásról van szó, melynek kulcsa a gyorsaság, pontosság, ügyesség, erő és környezetbarát technológia.