2019.02.19, Kedd

Urántoll díjat kapott a kalocsai újságíró

admin

2013.03.18

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1992-ben alapította az Urántoll kitüntetést. A díj évente egy alkalommal azon újságírónak adható, aki az országos, a regionális vagy a lokális sajtóban az atomenergia békés célú alkalmazásáról, a paksi atomerőműről hosszú távon rendszeres, tényszerű és objektív tájékoztatást ad. A 2013. évi Urántoll díjat Zsiga Ferenc kalocsai újságíró március 14-én, a Magyar Sajtó Napja tiszteletére rendezett ünnepségen vette át Pakson.

Az idei évi kitüntetést az Atomerőmű újság szerkesztősége, szakmai közösségek javaslatait figyelembe véve az atomerőmű vezetése Zsiga Ferenc kalocsai újságírónak „kimagasló színvonalú, tárgyilagos újságírói tevékenysége” alapján ítélte oda.

A több százezer forint értékű, gravírozott míves Urántollat március 14-én, a paksi Erzsébet Nagy Szálloda báltermében rendezett sajtónapi ünnepségen Hamvas István vezérigazgató és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató adta át a díjazottnak.A kitüntetett méltatása alkalmával dr. Kovács Antal fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Zsiga Ferenc személyében ezúttal egy a Duna bal partján élő újságíró kapta az Urántoll díjat. Olyan szakember, aki kimagasló színvonalú sajtómunkájával sokat tett a műszaki és természettudományok – ezen belül a nukleáris energia békéscélú alkalmazása – népszerűsítése, a közvélemény objektív tájékoztatása érdekében. Munkássága azoknak az embereknek a hiteles tájékoztatását szolgálja, akik az atomerőműhöz munkavállalás vagy családtagokon keresztül nem kötődnek, de a Duna túloldalán élőként fontos számukra az atomerőművel kapcsolatos információ.

A díjazott szakmai életútjának bemutatása során elhangzott, hogy újságírói tevékenységében meghatározó a Kalocsai Néplaphoz, országos napilapokhoz köthető munkássága. Hosszú időn keresztül volt külsős munkatársa a rendszerváltás folyamatában jelentős szerepet betöltő Reform, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Kurír című országos napilapoknak, valamint a Petőfi Népe megyei újságnak.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Nemzetközi Újságíró Szövetség tagjaként a tényfeltáró újságírásban végzett tevékenységéért kétszer részesült nívódíjban. Zsiga Ferenc a díjátadást követően elmondta: az elismerés személyén keresztül azoknak az újságíróknak is szól, akik a Paksi Atomerőműről, a TEIT-ről szóló tudósítások, riportok, interjúk elkészítésével, valamennyi esemény, információ hiteles és közérthető közreadásával járulnak hozzá a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatásához.