2024.05.20, Hétfő

Paprikás kácsi rekord is született a XVII. Paprikás Ételek Főzőversenyén

2013.09.17. 16:31

A vízibivalytól a dán vadon át a kecskéig, az állatrendszertani táblázat teljes gerincesállománya felvonult a bográcsokban a Kalocsai Paprikafesztivál keretében megrendezett XVII. Paprikás Ételek Főzőversenyén szombaton, ahol a versenyt egy rekordkísérlettel spékelték meg.

Hirdetés

Több mint 200 féle ételt kóstolt a zsűri, attól a 63 csapattól, akik a főzőversenyen, a nem túl barátságos, esős idő ellenére részt vettek szombaton. A részleteket Németh Józseftől, a főzőverseny főszervezőjétől, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnökétől tudtuk meg, aki egyben az MNGSZ dél-alföldi régiós szervének vezetője is.

- Birkát, halat, kecskét, dán vadat, úgynevezett szopós malacot is feldolgoztak a csapatok. A teljesség igénye nélkül kiemelném a sok-sok felejthetetlen kulináris élmény közül a rántott töltött káposzta és a rántott töltött paprika okozta ízélményt. De említésre méltó még az az innovatív csapat is, aki sült paprikakrém levest készített sajtgombóccal. Mindezek mellett, persze, voltak olyan étkek is, melyek már nevükkel felhívták magukra a figyelmet. Ilyen volt az az elefántfül névre keresztelt tésztás ételkülönlegesség is, amit a Vajdaságból érkezett csapat tett a zsűri elé. De nagy sikeres volt az Almáskeresztúrról érkező csapat vízibivaly pörköltjének is – sorolta az élményeket a Venesz-díjas mesterszakács.

Mint azt Németh Józseftől, a főzőverseny szervezőjétől megtudtuk a kalocsai csapatok mellett, sok vidéki és külföldi főzőbrigád érkezett erre a nagy hagyományokkal bíró versenyre. Határainkon túlról, Kalocsa testvértelepülései mellett a vajdasági Szivácról, Zentáról, Topolyáról is érkeztek fakanálbűvölők. Ahogyan az Amerikai Egyesült Államokból, a portlani Oregonból is. Ők egyébként Multikulti bárány parti néven egy báránypörköltet készítettek, amivel különdíjat is kaptak a zsűritől.Idén először Lovagi Udvar is várta a főzőversenyre érkezőket és az az iránt érdeklődőket. A korhű öltözettel, autentikus terítőkkel, edényekkel díszített udvarban az ország bor- és gasztronómiai lovagrendjei sorakoztak fel és készítettek például tökös-mákos paprikás rétest, vargányás gombalevessel, és rántott töltött paprikával, ami igazi különlegesség volt, de a slambuccal tálalt galambpörkölt is kellemes meglepetés volt a zsűri számára.

Németh József arról is beszélt, hogy a Szabadtűzi Lovagrend és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség déli régiójának közös szervezésében Kalocsán volt először Lovagi Udvar, amit látványos paprikakapun keresztül közelíthettek meg az érdeklődők.
A Lovagi Udvar főzőcsapatai egyébként Kalocsa város címerével is ellátott mártott lovagi okleveleket kaptak, amihez Arany Fakanál-díj párosult, ám emellett útjára indítottak egy Gasztro-kard díjat is, ami egy 82 centi hosszú, gravírozott táblával ellátott, aranyozott markolatú kard, amit a legjobb csapat, egy évig őrizhet, és egy év múlva ismét harcba szállhat érte.Németh úr elismeréssel beszélt az ifjúsági csapatokról is, akiknek köszönhetően egyedülálló látvány fogadta az érkezőket. Mint kiderült a megszokott kalocsai, bajai iskolák mellett a salgótarjáni KERI is részt vett a versenyen. Ők egyébként erdei gombás bányász bográcsos étket készítettek kalocsai paprikával, ami saját elmondásuk szerint még finomabbá tette ételüket.
- Az ifjúság, és az iskolák is sokat tettek a gördülékeny megvalósításért, úgyhogy köszönet illeti a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskolát is, önzetlen segítségéért, amit a főzőverseny kapcsán a zsűri mellett, annak kiszolgálása kapcsán nyújtott, és persze gratulálok az aranydiplomájukhoz is, amit méltán nyertek meg – tette hozzá Német József.  A főzőverseny guruja egyúttal köszönetét fejezte ki a gasztronómiai udvarban készült ételek népszerűsítéséért és a kóstoltató jegyek árusításáért Ferenczi Józsefnének és a kalocsai Dózsa György Középiskola iskola falusi vendéglátó csoportjának.

A főzőverseny eredményhirdetésére szombaton délután került sor. Sok-sok különdíj és szakmai elismerés gazdára talált.
Az ifjúsági csapatok közül a fődíjat, vagyis a serleget és az aranydiplomát a Salgótarjáni KERI-sek kapták. Emellett aranydiplomát kapott a Kalocsai Kossuth Zsuzsanna középiskola csapata, ezüstöt pedig a bajai Bányai Júlia Szakközépiskola.
Bogrács-díjakból és díjazottakból sem volt hiány. Jó néhány bronz, ezüst és arany díj gazdára talált.

Bronzbogrács díjat kapott a Szabadtűzi Lovagrendből a Kormos gyerekek csapata, Tálasbérce és a Kalocsai Posta csapata, illetve a Horváth Csaba Baráti Rittyósok csapata, valamint a Pestlőrinci pálinkások.Ezüstbogrács díjat kapott: a kőrösladányi városi önkormányzat csapata, a Túr-Party Kemping túristvándi csapata, a Fehérvári JazzKlub, Kelebia Község Önkormányzata és kiemelt ezüstbogrács díjat, kitűzőt illetve serleget nyert a kisapostagról érkező Csabagyöngye csapat dunai halászleve.Aranybogrács díjat kapott a budapesti Bogrács Betyárok káposztás harcsafilé árpagyönggyel névre hallgató finomsága, a Magányos Bikások bátyai csapatának marha pofa-pata pörköltje, a Karcagi Pásztorok birkapörköltje, és Karcagi Birkafőzők Egyesületének a birkapörköltje is. Mindezek mellett Kiemelt arany bogrács díjat, arany kitűzőt, serleget kapott az Jobbik csapata, akik kalocsai lecsós langalót készítettek mangalica kolbásszal.A Bor- és gasztronómia kiemelt diplomát kapott a keceli Natura Halászcsárda és Horgászpark „legénysége” filézett halászlé és kecsegepörkölt kapros túrós csúszával névre hallgató ételéért.A színpadon ebben a kategóriában rubin diplomát vehetett át, valamint a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli paprikalovagává lett ütve Benke Csaba csapata, akik egy csodás csülkös pacalpörkölttel és a hozzá adott borral tette még ízletesebbé az ételt – tudtuk meg Németh Józseftől.

A gasztronómiai Lovagi Udvarban a Gasztro-kard díjat a Palóc Grill csapat kapta meg. A legmagasabb szakmai díjat, vagyis a serleget, a porcelán jogart, az almát és a koronát pedig a Karcagi Birkafőzők Egyesülete vihette haza.
A vándorserleget ismét megőrizte, így megtarthatta a Salgótarjánból érkező Bozsik László által vezetett Palóc Grill Egyesület.
A főzőverseny végén egyébként minden csapat emléklapot kapott, amihez párosul csapatonként egy zacskó, a bátyai Chili Trade által biztosított, különleges Kalocsa környéki paprikaőrlemény és egy csípős huszár paprikakrém.

A gasztronómiai kalandjárat azonban ezzel még nem ért véget. Idén újabb rekordkísérletre vállalkoztak a fesztivál szervezői Németh József irányításával.

- Az öt évvel ezelőtti rekordot sikerült túlszárnyalni, hisz mintegy 28 méteres gasztronómia világrekord születet, melyet a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárja Csetneki László vezényelt le a fedett piactéren. Ez is szép kis rekord, de szép, napos idő esetén lehetett volna még jobb – tekintett vissza a kalácskészítés idejére a szervező.
- Úgy 4-5 méterrel hosszabb lehetet volna a kalács, ha az időjárás kegyesebb. Esős, nyirkos, szeles volt az idő, emiatt a tésztadagasztás után a kelési idő nagyon megnőtt és nehezebb volt elérni azt a tésztalazaságot, amit otthon egy szobahőmérsékletű konyhában el lehet érni. De ennek ellenére, kitartó volt a közönség is, és a cukrászmester Szolár Imre „bácsi” is, aki a Dédi Cukrászdából érkezett Gödöllőről hozzánk a rekordkísérlet okán.

A kácsikészítésnek egyébként már a folyamata is látványos volt. Sokan körülállták a fateknőt, amiben reggel gyúrták tésztát, de a legjobban az a látványos kisvonat vonzotta a szemet, ami közel 5 mázsa súlyú síneken, 15 méter hosszan járt fel-alá, és sütötte a kalácsot, mely végül 28 méter hosszú lett.A paprikás kalácshoz egyébként 40 kiló tönkölylisztet (amit a szervezők ezúton is köszönnek az Ecofood Kft.-nek) 2 kiló őrölt édes-nemes Kalocsa környéki paprikát (amiért a bátyai Chili-Trade Paprika Manufaktúrának hálás Németh József és a szervezők) illetve 2 kiló porcukrot használtak fel. De ez még nem minden. Tekintélyes mennyiségű tojás (80 darab) is került a tésztába, amihez kellett még másfél kiló élesztő, 40 deka só, 2 kiló margarin, 3 kiló libazsír, és 2 liter tejföl is.
A paprikás kácsi délután egy óra magasságában készült el, és gyorsan el is fogyott. A kóstolónak nem volt előre meghatározott irányára. Egy perselyt tettek ki a szervezők. Ebbe szépen gyűlt a kóstolópénz, összesen 70 ezer forint, melyet végül a beteg gyerekeket segítő Kék Madár Alapítványnak adtak a szervezők.