2024.06.25, Kedd
Csank Jánost a váci aranycsapatra emlékezteti az idei Kecskemét
Illusztráció, unsplash.com

Csank Jánost a váci aranycsapatra emlékezteti az idei Kecskemét

MTI

2023.05.24. 10:00

Csank Jánost egykori csapatára, az 1994-ben bajnoki aranyérmes Vácra emlékezteti a labdarúgó NB I-ben újoncként dobogós Kecskemét együttese.

Hirdetés

"A Kecskemét egy kicsit vácos volt: egy nagyon okosan dolgozó edző, akit hagynak is, és azokat tudja, amiket kell. Másrészt jól válogatták össze a játékosokat, akik éhesek a sikerre, taktikailag jók, vannak kombinációik, a rögzített helyzeteknél látszik, hogy használják az agyukat" - nyilatkozta az MTI-nek Székesfehérváron a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Csank hozzátette, az alföldiek sikeréhez némileg hozzájárult az is, hogy az ellenfelek eddig nem készültek fel belőlük. A váciak az 1994-es bajnoki cím mellett az élvonalban kétszer, a Magyar Kupában háromszor lettek ezüstérmesek Csank irányításával.

A 76 éves mesternek tavaly óta nincs csapata, mert bár a Vác FC-t bennmaradáshoz segítette az NB III-ban, anyagi okokból mégis megszűnt az együttes. Mint felidézte, a bajnokság végét követően elkészítette az újabb edzésterveket, megcsinálta a felkészülési tervet, majd elkezdték a felkészülést, de a harmadik edzés után váratlanul kiderült, hogy nincs tovább. Hozzátette, ha mindezt már májusban tudják, nyáron figyelte volna a lehetőségeket.

"Olyan balszerencsém van, hogy ahol voltam - például Vácott, Ózdon és Egerben -, ott a futball leszállóágban van. Ha ebbe belegondolok, ápolgatnom kell a lelkivilágomat. Totálisan hiányoznak a napi feladatok és jó erőben érzem magam. Amikor futok a Sajó-parton, eszembe jut, hogy még tudnám csinálni" - magyarázta az Ózdon élő Csank, aki a Ferencvárossal is bajnok volt, de dolgozott többek között Békéscsabán, Siófokon, Székesfehérváron, Győrben és Zalaegerszegen is.

Hozzáfűzte, hetente egyszer-kétszer elmegy Tarpára a Sándor István Akadémiára - ahol szaktanácsadóként tevékenykedik -, ez fix program, a többi esetleges.

"Vadászni most nem nagyon járok, mert a disznókkal probléma van: pestisesek! Őzet nincs kedvem lőni, mert én disznós vagyok" - mesélte közismert hobbija kapcsán.

Hozzátette, egyszer-egyszer benéz az erdőbe, amikor autóval megy a Bükkön keresztül, elkapja az ihlet, de a közelmúltban több vadásztársa meghalt, neki nincs területe, ismeretlen helyre pedig nem szeret menni.

Csank rendszeresen megfordul a magyar öregfiúk-válogatottnál is, az MTI-nek pedig a 15. Országos Veterán Labdarúgó Fesztiválon nyilatkozott. Utóbbinak ő az egyik nagykövete, hiszen szinte a kezdetektől figyelemmel kíséri a tornasorozatot, amelyet rendkívül fontosnak tart.

"A legfontosabb, hogy jól érzi magát az ember a bőrében, megint egy kicsit fiatalnak érzi magát, de sokszor mondom nekik, hogy otthon is rendszeresen mozogjanak! A futball a legveszélyesebb sportág az idősek számára, hiszen a terhelés változik és a lelkesedéstől nem veszi észre az ember" - vélekedett

Hangsúlyozta, tanácsos hetente mozogni - biciklizni vagy kocogni -, és aki így gondolkodik, annak nagyon pozitív a 15 évvel ezelőtt létrejött tornasorozat.

MegyeKecskemétszékesfehérvárlabdarúgó NB I