2024.03.19, Kedd

Idéntől szigorúbb szabályok szerint lehet iskolai buszos kirándulásokat szervezni

kormany.hu

2018.05.23. 15:11

Célja, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék ezeket a programokat.

Hirdetés

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán, budapesti sajtótájékoztatón az osztálykirándulások időszakának kezdetére utalva a legfontosabb változások között említette, hogy az óvodák, iskolák csak olyan társasággal köthetnek szerződést, amely 13 évesnél fiatalabb autóbusszal vállalja a diákokat szállítását, valamint a cégnek garantálnia kell, hogy a sofőr nem szenved alvászavarban. 

Ezen kívül fontos változás - ismertette -, hogy külföldi iskolai utazások során éjszaka 11 és hajnali 4 óra között ezek a buszok nem közlekedhetnek, és a sofőrnek is biztosítani kell a megfelelő pihenést, tehát ez az idő nem tölthető a járműben.

Az államtitkár kiemelte, az év elején életbe lépett szabályok minden köznevelési intézményre vonatkoznak, fenntartótól függetlenül.

Az iskolai kirándulások szervezése továbbra is az oktatási intézmény hatáskörében marad, azonban az adott fenntartó felelős a jogszabályok betartatásáért - tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence elmondta azt is, azért, hogy az iskolai buszos kirándulások minél biztonságosabbak legyenek, egy kiadványt készítettek, amelyet a fenntartó már tavaly ősszel eljuttatott az oktatási intézményekhez, illetve.tavaly tavasszal társadalmi konzultációt is tartottak a buszos kirándulások szigorításáról.

 

Megyebuszos kirándulásosztálykirándulás