2024.03.28, Csütörtök

Jön a hideg: ezekkel a módszerekkel óvjuk az okostelefont

hirado.hu

2018.01.15. 11:23

Nem hinnénk, milyen sokféle romlásnak teszi ki a téli hideg az okostelefont. Különösen védeni kell a kijelzőt, az akkumulátort.

Hirdetés

Hogy ki lehet bírni az extrém hideget, arra példa Ben Saunders felfedező, aki az eBay-en vásárolt Samsung Galaxy A5 mobillal tette meg gyalog, mínusz 60 fokban négy hónapon át az utat az Antarktisz peremétől a Déli-Sarkig és vissza.

(A Samsung kiegészítő eszköz volt a műholdas megoldáshoz.)

Nem kell az örök fagyba menni, hogy a hideg károsítsa a készüléket: a hazai időjárás is veszélyezteti az okostelefonokat.

 

Mindig tartsuk közel a testünkhöz

Nulla fok közeli és alatti hőmérséklet már károsíthatja a mobilt: hidegben tegyük belső, vagy a nadrágzsebbe, hogy megakadályozzuk a kihűlését.

Az LCD kijelzők különösen érzékenyek rá: a folyadékkristályai képesek megfagyni, s legalábbis ideiglenesen rontani az érintőképernyő működését. Akár tartós károsodás is bekövetkezhet így.

Kevésbé érzékenyek az OLED-ek, de ezek sem bírják sokáig.

Ha meg akarjuk óvni a kijelzőt, csak annyi időre vegyük elő a meleg helyről a mobilt, amennyire feltétlenül szükséges. Készítsük el a szép téli fotót a lehető leggyorsabban, aztán vágjuk zsebre megint a telefont.

 

Az akkumulátor is megsínyli

A kijelző mellett az akkumulátor a másik olyan alkatrész, amelyiknek különösen rosszat tesz a hideg.

Nem elég, hogy különösen alacsony hőmérsékleten csökken a kapacitása, ráadásul ilyenkor még tölteni sem szabad.

Csak akkor tegyük töltőre az okostelefont, ha újra elérte a normális hőmérsékletet.

Autósoknak jó tudni, hogy ha navigálásra használják a mobilt, akkor télen rövid idejű kiszálláskor is vigyék magukkal, ne hagyják a műszerfalon. Az autók ugyanis gyorsan lehűlnek, s valóságos jégszekrényként viselkednek.

 

Szemüvegesek tudnának mesélni

A hidegben az említetteken kívül leginkább a nedvesség jelent problémát.

Persze nem segít a vízálló tok sem.

Nedvesség keletkezik, ha hideg tárgyat túl gyorsan felmelegítünk – jól ismerik ezt a jelenséget a szemüvegesek, akiknek elég bejönni a hidegről egy fűtött helyiségbe, hogy ne lássanak a párától.

Ahogy bármilyen elektronikus készülék esetében várni kell a bekapcsolással, ha nagy hidegből melegbe hozzuk – például számítógépet sem szabad bekapcsolni, míg lassacskán fel nem melegedett -, a mobillal is célszerű várni egy keveset.

Ne vigyük fűtőtest közelébe, s különösen nagy botorság hajszárítóval melegíteni. Utóbbitól szélsőséges esetben meg is repedhet a kijelző.

 

Vegyünk erős, csúnya, olcsó tokot

Divatosak, de veszélyesek az okostelefon érintőképernyőjéhez készült kesztyűk: különösen a divatos „edge” formájú, meg az elől-hátul üvegbe burkolt készülékeket nehéz csúszás nélkül kézben tartani bennük.

A jó tok viszont csúszás ellen is véd, s használatával a téli sportok kedvelői is nyugodtabban eshetnek el a jégen.

Ideálisak az elő- és hátlappal egyaránt rendelkező ütésálló, számos merevítéssel „díszített”, kifizethető kínai szilikontokok. Nem éppen a legválasztékosabb ízléssel tervezett darabok ezek, de beléjük csomagolva (és zsebben tartva a mobilt) bármekkorát lehet bukfencezni.

forrás: hirado.hu

Megyeokostelefonhideg időakkumulátor