2024.04.25, Csütörtök

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Programok Bács-Kiskun megyében

mti

2016.10.08. 17:17

Sorsfonók című kiállítás, a bordélyházak történetét felelevenítő csapatépítő tréning és Élet a vizek között című foglalkozás is szerepel a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat Bács-Kiskun megyei programjai között.

Hirdetés

A kecskeméti Bozsó Gyűjteményben Sorsfonók címmel október 15-én Bányi Eszter textilművész alkotásai kapcsán felelevenítik a szövés ősi mesterségét. Rendhagyó tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg az érdeklődők a népi szőttesek és modern, művészi szőnyegek világával. A kiállított szőnyegekbe szőtt szavak sugallatára ki lehet próbálni a tussal írást, de szövőkeretet is készíthetnek az idelátogatók.


A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén október 14-én, 28-án, és november 4-én is megrendezik a Csapatépítő a múzeumban címet viselő, 16 éven felülieknek szóló programot. A szervezők olyan, fiatalokból álló, 5-10 fős csapatok jelentkezését várják, akik az első világháborús bordélyok témáját egy közös múzeumi nyomozáson keresztül szeretnék jobban megismerni. A csapatoknak - korabeli nyomozók bőrébe bújva - egy fiktív személy történetét kell felgöngyölíteniük A háború pillangói című kiállításban. 


Szintén a Cifrapalotában a pedagógusok éjszakáján, október 26-án - az aktuális időszaki kiállítások kapcsán - a tárlatok létrehozásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Interaktív tárlatvezetés közben nyerhetnek bepillantást a múzeumi kulisszatitkokba. 


Az őszi jeles napok népszokásait, hagyományait a Cifrapalota munkatársai az óvodákban és az általános iskolákban kézműves foglalkozásokon, drámapedagógiai játékon keresztül mutatják be. A kihelyezett programokon múzeumi tárgyakkal is megismerkedhetnek a gyerekek. A választható foglalkozások Szent Mihály, Szent Márton és Dömötör napja, valamint a szüreti népszokások köré épülnek.  


A kalocsai Visky Károly Múzeum foglalkozássorozata az öltözködés, a lakodalom, valamint a születés témaköröket járja körül. Az általános iskola hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos diákjai számára szervezett programok két részből állnak. Egyrészt bemutatják az adott témához kötődő szokásokat, majd egy hagyományos étel elkészítésével ismerkedhetnek meg a résztvevők, így kóstolhatnak csörögefánkot, kemencés lángost és diótortát is. 

A kalocsai múzeum középiskolásoknak szóló Élet a vizek között címet viselő foglalkozása a Kalocsai Sárköz területén a XI. és a XVII. század között kialakult több mint száz település életét és későbbi pusztulását eleveníti fel.