2024.03.28, Csütörtök

Jön a tél, kezdődik a hajléktalanok krízisellátása

kecskemet.hu

2016.10.25. 12:16

A kecskeméti hajléktalanszállón már most 100 százalékos a kihasználtság. Az intézmény, az elmúlt évekhez hasonlóan a zord időben étellel, forró teával, gyógyszerekkel és meleg ruhával próbál segíteni a rászorulóknak. A krízisellátás egészen március végéig tart.

Hirdetés

Ágyneműt, meleg ruhát, zárható szekrényt és tisztálkodó szereket is kapnak a hajléktalanok. Patai Edit, a Hajléktalanellátó Központ intézményvezetője elmondta, bár a krízisellátás hivatalosan csak november elején kezdődik, már október közepe óta fogadják az utcán élőket.

„Teljes kapacitással működünk, de a 20 férőhelyes krízisszállásunkból jelenleg 4 férőhelyet foglaltak el, ha ez a nagy létszám megtelítődne a nagy hidegben, természetesen a nappali melegedőt is át tudjuk alakítani krízisszállássá” - tette hozzá az intézményvezető.

 

„Nekem kifejezetten jó, hogy használhatjuk a szállón lévő tűzhelyet, saját magunknak is tudunk így ételt főzni, de egymásnak is. Van egy sorsközösség, összetartunk valamilyen szinten” - mesélte Labancz József.

A 60 éves férfi csaknem 30 éve fedél nélküli. Azt mondja, a szállón minden sortársának biztosítanak helyet, így télen nem kell odakint fagyoskodniuk.

 

Sokan mégis inkább az utcát választják, a legnagyobb hidegben is. Őket a szolgálat, sőt, még a rendőrség munkatársai is rendszeresen felkeresik. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknek nincs a hideg ellen megfelelő felszerelésük vagy elázott a pokrócuk, takarójuk, illetve akik betegek.

A hajléktalanok mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az egyedül élő, idős emberekre is, hiszen tüzelő nélkül, a hideg lakásban túlélési esélyeik is jelentősen csökkenek.