2024.04.24, Szerda

Fejleszteni kell és jobbnál jobb borokkal előjönni a piacra

baja.hu

2016.07.29. 07:37

A pincészetek az idén építkezésre is igényelhetnek támogatást.

Hirdetés

Szeptember közepétől adhatják be a pályázatokat a borászok azokra a támogatásokra, amelyek segítségével fejleszteni tudják vállalkozásukat. A húsz milliárd forintos uniós keretet a miniszterelnökség júliusban megduplázta, így összesen negyvenmilliárd forint áll a termelők rendelkezésére.

Magyarország legszebb szőlőbirtoka címért versengő pincészetek közül a Borota határában lévő birtok a közönségszavazáson idén is bejutott a legjobb tíz közé. Koch Csaba, a Koch Borászat tulajdonosa, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke azt mondja: folyamatos fejlődésre van szükség ahhoz, hogy a borászok megőrizzék a versenyképességet. Ehhez pedig anyagi támogatásra van szükség, amivel új technológiát vezethetnek be a termelők és gépeket is tudnak vásárolni. – Túltermelés észlelhető az ágazatban európai szinten, tehát csak azok fognak talpon maradni, akik magas minőséget tudnak előállítani versenyképes áron. Azt gondolom: ehhez megvannak a termelési alapok, a szőlőink jók, a borvidék jó talajadottságokkal rendelkezik, jó ültetvényekkel, a borászok is jók, csak fejleszteni kell és jobbnál jobb borokkal előjönni a piacra.

Hajós-Baján a júliusi nagy viharokban sok helyen megsérült a szőlő, bizonyos területeken újra kellett építeni a támrendszert, amit az erős szél megrongált. A legnagyobb veszteséget a márciusi fagyok jelentették, ami miatt 50%-os terméskieséssel számolnak a borászok. Erre most hektáronként legfeljebb 500.000 forint összegű kamat- és költségmentes hitelt igényelhetnek a gazdák. A miniszterelnökség pedig a nagy érdeklődés miatt megemelte az uniós forrás összegét, amit építkezésre, bortároló tartályokra, vagy fahordó vásárlására is fordíthatnak a borászok. – Két nagy célterülete van ennek a 40 milliárd forintos pályázati felhívásnak: az egyik a versenyképesség javítása, ezáltal új technológiai eszközök beszerzése, épületek korszerűsítése, felújítása. A másik pedig az élelmiszeriparhoz köthető energetikai hatékonyság fejlesztésének megvalósítása – ismertette Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A termelők fejenként legfeljebb 200 millió forintra pályázhatnak, a kérelmeket pedig szeptember 12-étől nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

forrás: baja.hu