2024.03.28, Csütörtök

Hiánycikk lett a félegyházi világbajnok búzasör

infokiskunfelegyhaza.hu/Ónodi Árpád

2017.07.04. 09:00

Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a bajnoki nedűből július 21-én nagyobb mennyiséget vernek majd csapra Kiskunfélegyházán, a Szalonka szülővárosában, a III. Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztiválon, ahol az alkotókkal is szakmázhat egy jóízűt az érdeklődő.

Hirdetés

Tóth Miklós kiskunfélegyházi sörfőző, a Félegyházi Kézműves Sörfesztivál szakmai vezetője és Bimbó Tamás kecskeméti „gerilla” sörfőző nagyot álmodtak, amikor a nevénél már csak fajtájában szokatlanabb „Szalonka” Grodziskie típusú füstölt búzasörüket elküldték 2017 januárjában a prágai World Beer Idol világversenyre. Mindenki tudta, hogy egy igazán különleges és ízletes italról van szó, de azt sokan álmukban sem gondolták, hogy a sör hazájából a kiskunsági mesterek hozzák majd el az aranyérmet.

Magyarország első Grodziskiejét letűnt korok lengyel főzőmestereinek receptjei ihlették. Különleges aromája leginkább füstölt sonkára emlékeztet, de a parenyica báját is sokan felfedezik benne. Üdítő könnyedsége azonban remekül kiegyensúlyozza a füstös íz telt karakterét. Végigerjesztett száraz ízvilága a búza apró savanykásságával teljesedik ki. A végeredmény egy igazi szomjoltó nyári italkülönlegesség.

A közízléstől távol álló Szalonka a győzelem óta igazi hiánycikk lett Magyarországon. Sokan meg akarják kóstolni, így palackozottat csak elvétve, csapoltat pedig szinte egyáltalán nem kapni jelenleg, ha nem veti rá magát az első adandó lehetőségre az ínyenc sörkedvelő.

 

Forrás: infokiskunfelegyhaza.hu/Ónodi Árpád, sorfeszthaza.hu

KiskunfélegyházaSzalonkafüstös búzasörFélegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztiválvilágbajnok