2024.07.23, Kedd

Új diagnosztikai gép a kecskeméti kórházban

2015.11.20. 09:31

Az Európai Unió és a központi költségvetés 850 millió forintos támogatásával a Bács-Kiskun Megyei Kórház az év végéig egy új PET/CT diagnosztikai gépet állít be - tájékoztatta a kórház csütörtökön az MTI-t.

    A közlemény szerint az intézmény a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) irányító hatósága által meghirdetett, Egészségügyi eszközök energiamegtakarítást célzó beszerzésének támogatása című pályázat keretében teljes összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert el.
    Az új eszköz beszerelése november második felében kezdődik meg és várhatóan december 15-ére befejeződik.
    A kecskeméti PET/CT-központ önálló diagnosztikai egység, amely 2006 szeptemberében kezdte meg működését. 2011 szeptemberében az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a dél-alföldi régió három megyéjéből - Bács-Kiskun, Csongrád, Békés - érkező betegek vizsgálatainak elvégzésére kapott megbízást. Jelenleg évi kétezer, OEP-finanszírozott vizsgálati kontingenssel rendelkezik. A létesítmény a további négy PET/CT szolgáltató központtól eltérően állami tulajdonban van.
    Az intézményben naponta 8-15 beteg teljes testi PET/CT- (pozitronemissziós, illetve computer tomográfiai) vizsgálatát végzik el.
    Az FDG-PET/CT-vizsgálatok - jelentős költségigényük és korábbi korlátozott elérhetőségük ellenére - növekvő szerepet töltenek be a korszerű onkológiai betegellátásban. Lerövidítik a diagnózishoz vezető utat és időt, feleslegessé tesznek olykor megterhelő, drága vizsgálatokat, segítik a daganatos betegség prognózisának megítélését, a betegre szabott terápia tervezését.
    Az új készülék a lecserélendő régihez képest alacsonyabb energiafelhasználással működik, jóval alacsonyabb sugárterheléssel sokkal jobb minőségű morfológiai metszetképeket képes készíteni, a leképezési idő a korábbi 20-25 percről 10-15 percre rövidül, és kisebb mennyiségű beinjektált izotóppal lehet kifogástalan képminőséget elérni. A gép a jelentős túlsúllyal rendelkező betegekről is kifogástalan minőségű felvételt tud készíteni.

mti

fotó: www.kmk.hu

Galéria