2024.04.26, Péntek
35 éves születésnapját ünnepelte a Kecskeméti Planetárium
Kecskeméti Planetárium facebook

35 éves születésnapját ünnepelte a Kecskeméti Planetárium

kecskemet.hu

2018.05.22. 07:39

A három és fél évtized alatt számtalan diák és felnőtt tapasztalhatta meg az Univerzum, a csillagok, a bolygók szépségét, az itt bemutatott népszerűsítő előadások és vetítések által.

Hirdetés

Lézershow és izgalmas előadás várta a vendégeket szombat kora délután a Kecskeméti Planetáriumban. Az ünneplésre minden ok megvolt, ugyanis az intézmény három és fél évtizeddel ezelőtt, 1983. május 17-én nyitotta meg kapuit a kecskeméti közönség előtt. Azóta nemzedékek nőttek fel, az első látogatók ma már gyermekeikkel, unokáikkal hallgatják E. Kovács Zoltán és Szűcs László csillagászok előadásait, és gyönyörködnek a kupola belsejére vetített csillagos égboltban, no meg a fantasztikus lézershow-ban.

A születésnapi eseményt Mák Kornél alpolgármester nyitotta meg ugyanúgy, mint öt évvel ezelőtt, a harmincadik évfordulón.

- Az ember mindig kutat. Az elmúlt évtizedek alatt az emberiség felfedezői, tudósai majdnem minden területen nagyot alkottak, és minden föllelhető területen nagy eredményeket értek el. De talán maga a csillagászat az, amely olyan titkokat rejt maga előtt, amit az embernek nagyon sokáig kell kutatnia. Hiszen maga az Univerzum nagysága, a bolygók titkai, határai, tágulása… és sok-sok kapcsolódó izgalmas dolog folyamatosan kérdéseket vet fel. A másik, hogy a csillagok, a bolygók szépsége a gyermekek és felnőttek számára mindig adott. Ennek a népszerűsítése, átadása, propagálása pedig azoknak a csillagászoknak a feladata és érdeme, akik planetáriumokban, csillagvizsgálókban dolgoznak. De itt, a Kecskeméti Planetáriumban egy biztos, hogy a három és fél évtized alatt számtalan diák és felnőtt tapasztalhatta meg az Univerzum, a csillagok, a bolygók szépségét, az itt bemutatott népszerűsítő előadások és vetítések által – mondta az alpolgármester. Megköszönte az intézmény munkatársainak azt a szakmaiságot, elhivatottságot, azt a minőségi munkát, amivel ezt feladatot lelkiismeretesen ellátják - mondta az alpolgármester.

Mák Kornél ezt követően díszoklevelet adott át a városo nevében E. Kovács Zoltánnak, a Kecskeméti Planetárium vezetőjének, és helyettesének, Szűcs Lászlónak.

A köszöntő után a köszönet következett az ünnepeltek részéről. Először látványos lézershow-val kedveskedtek a vendégeknek, majd – a születésnapi torta felvágása előtt - E. Kovács Zoltán tartott előadást Bolygók és csillagok címmel.

forrás: kecskemet.hu

KecskemétKecskeméti Planetárium