2024.03.28, Csütörtök

Modern városok: a kecskeméti program összege mintegy 100 milliárd forint

mti

2018.01.26. 13:06

A program keretében megvalósuló gazdaságfejlesztési alap teljesen újszerű, ilyen az országban még nem működik.

Hirdetés

A Modern városok program kecskeméti támogatási összege mintegy 100 milliárd forint és az annak keretében megvalósuló gazdaságfejlesztési alap teljesen újszerű  - közölte a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken, országjárásának kecskeméti állomásán.

Kósa Lajos elmondta: a Modern városok program összesen 3500 milliárd forint összértékű, azt 2022-ig kell végrehajtani. A 23 megyei jogú város vonzáskörzetében több mint 6 millió ember él, így ezek a fejlesztési programok a vidéki Magyarország fejlesztését szolgálják. 
 

 

A miniszter beszélt arról is, hogy iparfejlesztés nem létezik infrastruktúra nélkül, így villamos áram nélkül modern ipar. A térségben a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. egy 20 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg távvezeték építése formájában. 


A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a magyar légierő által használt egyetlen katonai repülőtér, ezért minden polgári fejlesztést a katonai fejlesztésekkel összehangolva kell végezni, és figyelembe kell venni a honvédelmi törvényt is. 
Így az 5,1 milliárd összegű fejlesztési csomag részben katonai célú, de tartalmazza a polgári használat kialakítását is. Kecskemétönkormányzata ugyanis egy kisrepülőgépes és charterforgalomra is alkalmas repülőtér kialakítását kezdeményezte. A polgári célra használatos terület a katonai repülőtértől leválasztott területen, egy szomszédos telken zajlik majd. A katonai célú repülőtéren a le- és felszállás valósul majd meg - tette hozzá.

 

Az önkormányzat a Barényi Béla út fejlesztésére 2,5 milliárd forintot, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének korszerűsítésére 4,2 milliárd forintot, a Kada Elek középiskola elköltöztetésére 5 milliárd forintot, míg a kecskeméti városháza műemléképületének felújítására 5,2 milliárd forintot fordíthat. 

 

Az egyetemi ipari kutatóközpont kialakítására szánt 15 milliárd forint kapcsán Kósa Lajos azt mondta: a projekt tartalmát újra kell gondolni, mert a kezdeti céloknak megfelelő tervek Érden és Zalaegerszegen már megvalósulóban vannak. "A pénz nem veszett el, csak a tartalmat kell pontosítani" - tette hozzá. 

 

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a sajtótájékoztatón emlékeztetett: az ipar jelen pillanatban 620 milliárdos fejlesztést valósít meg a térségben, és ehhez kell kapcsolódnia az önkormányzati és állami fejlesztéseknek, beruházásoknak is, hogy - mint egy mozaik egyes darabkáiként - tovább szolgálhassák a város jövőjét. 
A Modern városok program keretében megvalósuló intermodális csomópont létrehozása során a helyi buszközlekedés központja átkerül a helyközi mellé, a vasútállomás épületét felújítják, és új parkolókat is kialakítanak majd. 

 

Zombor Gábor országgyűlési képviselő a Kecskemét Fejlődéséért Alap legnagyobb érdemének nevezte, hogy megújuló támogatási forrás és teljes mértékben Kecskemétet szolgálja, hiszen a beruházások és a szolgáltatások fejlesztése is ott valósul meg, ezek pedig egyben további munkahelyeket, adóbevételeket és az életszínvonal emelkedését jelentik. 
Mint mondta, a példaértékű kezdeményezéshez, az alapkezelőhöz eddig már 46 támogatási igény érkezett több mint 20 milliárd forint értékben.  

 

Salacz László országgyűlési képviselő kiemelte: az úthálózat fejlesztése Kecskeméten a Modern városok program keretében két lépcsőben valósul meg. A 445-ös út, vagyis a kecskeméti északi elkerülő út továbbvezetése megteremti a kapcsolatot Kecskemét nyugati és déli része között. Ennek átadása 2018 végére várható. A másik fontos fejlesztés pedig az 52-es főút belterületi szakaszának négysávosítása lesz. 

KecskemétKecskemétModern Városok Program