2024.03.28, Csütörtök
Munkaügyileg - Nagy eséllyel Ön is hátrányos helyzetű

Munkaügyileg - Nagy eséllyel Ön is hátrányos helyzetű

Baja.hu

2016.10.07. 07:47

Maros Beáta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportjának vezetője kifejtette: hátrányos helyzetűnek számítanak az alacsony iskolai végzetséggel rendelkezők, a 25 év alatti vagy 50 év fölötti munkavállalók, a 30 év alatti pályakezdők, a gyesről, gyedről vagy ápolási díjról visszatérők, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülők.

Hirdetés

Bács-Kiskun megyében öt év alatt kétezer, hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű és inaktív személy munkaerőpiaci integrálását tervezi a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a foglalkoztatási paktum konzorciumi partnereként.

A 2016. július 1-jén útnak indított program 2021-ig tart, 2 és fél milliárd forintos kerettel. Jelenleg a megyei szintű igényfelmérés folyik, ennek keretében minden érintett településen feltérképezik a keresletet és kínálatot. Baján október 6-án, csütörtökön tartottak megbeszélést a szeretetszolgálat helyi és regionális munkatársai az önkormányzat, valamint különféle karitatív és civil szervezetek képviselőivel.
Maros Beáta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportjának vezetője kifejtette: hátrányos helyzetűnek számítanak az alacsony iskolai végzetséggel rendelkezők, a 25 év alatti vagy 50 év fölötti munkavállalók, a 30 év alatti pályakezdők, a gyesről, gyedről vagy ápolási díjról visszatérők, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülők. Inaktívnak tekinthetők a megváltozott munkaképességűek, a romák, akik foglalkozáshelyettesítő támogatásban  részesülnek, valamint azok a nem regisztrált álláskeresők, akik nem rendelkeztek korábban munkahellyel, és nem volt rendszeres munkaviszonyból származó jövedelmük.



– Máris nagy érdeklődést tapasztalunk a program iránt. Ruharaktárunkban és a paktumirodánkban főként az inaktív ügyfelekkel találkozunk. Őket első lépésként a munkaügyi központba irányítjuk, hogy regisztrált álláskeresővé válva bekapcsolódhassanak a programba. Célunk a megyén belül egyszerre jelentkező munkanélküliség csökkentése, a munkaerőpiaci problémák feltérképezése, a foglalkoztatás növelésének elősegítése – részletezte a csoportvezető. Hozzátette: fontos az inaktív emberek mentalitásának, motivációjának felmérése, hiszen ha valaki 5-15 éve nem dolgozott, az igen nehezen talál vissza a munka világába. Ezért a szeretetszolgálat munkatársai mentor programot dolgoztak ki, amelyben felmérik a leendő munkavállaló személyes helyzetét, problémáit és képességeit, és segítik a felkészülésben. A munkaügyi központokkal együttműködve pedig különféle képzéseket is szerveznek számukra.


 
Jelenleg a foglalkoztatási paktum társadalmasítása történik – tájékoztatott Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régiójának ügyvezetője. – A program újszerűsége, hogy megpróbálja összehozni a keresletet a kínálattal. A munkavállalókon túl a munkaadók igényeire, elvárásaira is tekintettel van. Önkénteseink folyamatosan kapcsolatban állnak a hátrányos helyzetű, leendő munkavállalókkal, bízunk abban, hogy mentorálás által bent tudjuk tartani őket a programban. Az is nagyon fontos, hogy a helyben foglalkoztatást támogatjuk, szeretnénk, ha ez által a vidék munkaerő-problémái is megoldódnának.



A megyei önkormányzat még az előkészítő szakaszban végzett egy fölmérést a munkaadók körében, amelyből kiderült, hogy sok a hiányszakma: mezőgazdaságban, gépiparban, autógyártásban is hiányoznak szakemberek, de ugyanígy kevés a szobafestő-mázoló, varrónő, mesterember. Fontos összehangolni ezeket a hiányokat a képzésekkel. Az általunk megtalált munkavállalók számára komoly kompetenciafejlesztést fogunk biztosítani – összegezte a régióvezető.
Az önkormányzat részéről Vedelek Norbert alpolgármester, valamint Szabó Hajnalka és dr. Zöld Lászlóné önkormányzati képviselő vett részt. Utóbbi elmondta: nagyon fontosnak értékelnek minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti a munkaerőpiaci integrációt. Ebben az ügyben folyamatosan együttműködnek a helyi karitatív és civil szervezetekkel.
Sándor Boglárka  
baja.hu