2024.03.28, Csütörtök

Szent István üzenetét tovább kell adnunk a jövő nemzedék számára

baja.hu

2016.08.22. 08:13

Az égiek is rámosolyogtak az ünnepnapra, mely kellemes napsütésben zajlott Szent István király és az államalapítás emlékezetét őrző, valamint az új kenyeret ünneplő rendezvényen, a hagyományoknak megfelelően Bajaszentistvánon.

Hirdetés

A szentmise után a gyülekezet átsétált a szoborhoz, ahol műsorral ezúttal is a szentistváni általános iskola diákjai készültek, prózában és dalban idézve fel első szent királyunk életét, és hitet téve a hazaszeretetről. Ünnepi beszédében Gyöngyösi Balázs, a bajaszentistváni egyházközség plébánosa az ünnep hármas voltára hívta fel a figyelmet.

Kiemelte, az új kenyér a teremtő Isten segítsége és az emberek szorgos munkája által táplál. Az ünnepi szónok szavai nyomán kibontakozott István király, a férfi, a családapa és a szent alakja. Családapaként, alázatos emberként céljai érdekében akár a konfliktusokat is vállalta, de sosem vált könyörtelenné. Otthont teremtett övéinek, gondoskodott családjáról, ugyanakkor szentként Istenhez tartozó példakép, aki folyamatosan az égiek segítségéért folyamodik népe számára. Sosem bújt ki a jézusi vezérelvek palástja alól, imádkozó emberként dolgozta végig életét. Tudta, hogy esendő emberi erejét meghaladja a kormányzás, ezért kérte az isteni segítséget, bölcsességet. Nem magának, hanem a nemzetnek alapította az országot, hogy elfoglalhassa helyét az európai nemzetek nagy családjában – mondta a plébános. Hozzátette, amikor 1016 év távlatából visszatekintünk első szent királyunk cselekedeteire, tudnunk kell, hogy a haza minket is szólít: óvnunk, védenünk kell, hogy még számos nemzedék hazájaként szolgálhasson.

Az ünnepi gondolatok után ft. Tóth Tamás pápai káplán megáldotta és megszentelte, majd megszegte az új kenyeret, amelyet az egybegyűltek közösen fogyasztottak el. Zárásként az önkormányzat, a politikai pártok és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el Szent István király szobránál.

Az ünnepséges részt vevő Fercsák Róbert polgármester szerint az államalapításnak mindig van időszerű üzenete. – Azt láthatjuk a mai világban, hogy hangsúlyossá válik az összetartozás, az összetartás: az államalapítás is ezen gondolaok mentén történt. A jövő tekintetében ennek továbbra is nagy jelentősége van. Amellett, hogy megszegjük az újkenyeret, gyönyörködünk a tűzijtékban és megtaláljuk azokat a könnyed kikapcsolódási lehetőségeket, amelyek a közösségépítés szempontjából fontosak, Szent István üzenetét tovább kell adnunk a jövő nemzedék számára.

forrás: baja.hu