2019.09.23, Hétfő
Grill kisokos: így lesz tökéletes a végeredmény
Pixabay

Grill kisokos: így lesz tökéletes a végeredmény

2019.07.26. 10:22

Hogyan gyújtsuk be a tüzet a legegyszerűbben? Mennyit forgassuk a húsokat a grillen? Útmutató a tökéletes grillezéshez.

Hirdetés

A nyílt lángon sütés egyidős az emberiséggel, mára pedig a grillezés Magyarországot is meghódította. Fontos azonban, hogy alaposan felkészüljünk rá, hiszen ha az alapanyag felkerült a grillrácsra, azt folyamatosan figyelni kell, egy percre sem hagyhatjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat. 

Az alábbi tippekkel a kezdő grillmesterek dolgát szeretnénk megkönnyíteni.

Előkészítés, pácolás

  • Szinte bármit grillezhetünk: zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, baromfi-, vörös és vadhúsokat is.

  • Minél soványabb a hús, annál könnyebb kiszárítani a grillen, ezért válasszunk zsírosabb, márványozottabb húsokat. 

  • A végeredmény finomabb és porhanyósabb, ha bepácoljuk a húst. Felkészülés a grillezésre, begyújtás,

  • Ha tehetjük, válasszunk faszenes grillt. A rajtuk készülő ételek íze sokkal jobb lesz.

  • A faszenet a sütés kezdete előtt legalább fél-egy órával érdemes begyújtani, mivel a grillezés parázson ideális. 

  • A begyújtás sokak számára jelent nehézséget, de néhány alkalom után belejön az ember. Jelentősen megkönnyítheti a dolgunkat egy grillkémény, más néven begyújtókémény. A begyújtást egy kis gyújtós alkalmazásával is hatékonyabbá tehetjük.

  • Ha nem áll rendelkezésre faszén, de van tűzifa, akkor ennek elégetésével is előállíthatjuk a grillezéshez szükséges parazsat (ahogyan az például a szalonnasütéskor is történik). A gyújtós használata ilyenkor melegen ajánlott.

  • A sütés előtt gondoljuk végig, mire lesz szükségünk a művelethez, és készítsünk mindent elérhető közelségbe - például egy, a sütő mellett felállított asztalra. Gondoskodjunk egy vödör vízről is, hiszen tűzzel dolgozunk, és jobb félni, mint megijedni.

A sütés folyamata

  • Legyen megfelelő eszközünk - grill-lapát, húsfogó csipesz - a hús forgatásához, mozgatásához. Semmiképpen ne szúrjunk bele villát, mert kifolyhat az értékes ízanyagokat tartalmazó szaft.

  • A rácsot érdemes olajjal megkenni, vagy lágy szalonnával megdörzsölni, mielőtt feltesszük a tűzre, és rákerül a hús. Így kevésbé fog rátapadni a grillezett étel. 

  • Ne forgassuk túl sokat a húsokat, az ideális az egyetlen forgatás. 

  • A csontos húsokat mindig tovább süssük, mint a filéket. 

  • A parázsra dobott borókaág vagy füstölőfa még finomabbá varázsolhatja ételünket. 

  • Érdemes felkészülni rá, hogy nyáron bármikor jöhet egy futó zápor vagy egy nagyobb vihar. Ezért jó, ha van egy olyan hely - például fészer, melléképület, mobilgarázs - ahová az élelmiszereket és a grilleszközöket biztonságba helyezhetjük az eső elől. 


Ha eddig eljutottunk, már csak az marad hátra, hogy az elkészült ételeket jóízűen elfogyasszuk. Zöldséget és sajtot is grillezhetünk, így a vegetáriánus vendégeknek, vagy azoknak is a kedvére tehetünk, akik inkább könnyebb fogásokat kedvelik.

Víkendprogramoknyaralásszabadidőkikapcsolódás

Hirdetés

Hirdetés