2024.07.14, Vasárnap

hungarikum

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta

2019.11.17

Megye

A magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

Meg kell újulnia a hungarikummozgalomnak

2019.01.24

Megye

Folytatódnak a megyei és a Kárpát-medencei hungarikumvetélkedők, a versenyeket új korcsoportokkal bővítik. 

Feladatlap megoldásával lehet jelentkezni a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőre

2018.12.05

A vetélkedőt a hungarikummozgalom további népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében szervezi meg a Lakitelek Népfőiskola az Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával.     

Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását

2018.07.06

Rózsatövet ötven üzemben, mintegy 170 hektáron nevelnek, a termelés központja Szeged-Szőreg és térsége. 

115 éves a halasi csipke

2017.12.07

A halasi csipkevarrás egy olyan magas színvonalú, hosszú tradícióra visszatekintő iparművészeti technika, amely méltán vált a Magyar Szellemi Kulturális Örökség, majd a hazai értékek legkiemeltebb csoportjának, a Hungarikumoknak a részévé – mondta beszédében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Hagyományok Háza, „Érték és szépség – 115 éves” a halasi csipke című kiállításának megnyitóján.

Január végéig várják a jelentkezéseket a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőre

2017.11.30

A Kárpát-medence kincsei elnevezésű vetélkedőt a hungarikummozgalom további népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében szervezi meg a Lakitelek Népfőiskola, az Országgyűlés és a Hungarikum Bizottság támogatásával.

A vizes világbajnokságon is hódítanak a halasi csipkecsodák

2017.06.27

Nem akármilyen megbízást kaptak a kiskunhalasi csipkevarrók, hiszen éjjel nappal azért fognak dolgozni, hogy a halasi csipke is ott legyen a július 14-én kezdődő vizes világbajnokságon, amelynek Budapest és Balatonfüred ad otthont.

Hungarikum lett a Kodály-módszer

2017.03.22

A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét is. Emellett újabb kilenc értékkel bővült a Magyar Értéktár.

Január közepéig lehet jelentkezni a kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőre

2019.12.06

Megye

A vetélkedőt - a Lakiteleki Népfőiskola, a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával - a hungarikummozgalom népszerűsítése, valamint a nemzeti értékek megismertetése érdekében szervezi meg.     

Hungarikumünnepet rendeznek szeptemberben

2019.02.21

Megye

A hungarikumünnepet a megyei értéktár bizottságok májusi találkozóján készítik elő Lakiteleken, melyet szeptember 21-22-én a fővárosi Várkert Bazárban rendeznek.

25 éves a kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt. és Mátyás Pálinkaház

2019.01.03

Kiskőrös

A vállalat kis családi vállalkozásból nőtte ki magát, és mára összesen mintegy 45 millió palack szeszesitalt és pálinkát értékesít évente.

Halad a korral a kiskunhalasi Csipkemúzeum és Csipkeház

2018.07.17

Kiskunhalas város jelképe, egyedülálló turisztikai attrakciója, Magyarország és a nagyvilág büszkesége a halasi csipke.

Hungarikumok gazdag tárháza Kecskemét főterén

2018.05.11

Ismeri Ön a Hungarikumokat? Tudja-e, mennyi érték tartozik a Hungarikumok Gyűjteményébe? Milyen úton válik egy nemzeti érték Hungarikummá? Ezekre és még számos más kérdésre megkaphatja a választ, ha 2018. május 11-13. között kilátogat Kecskemét főterére.

A gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán is hungarikum lett

2017.12.05

A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

A Zöld-foki Köztársaságban is oktatják a Kodály-módszert

2017.09.12

A szigetállam első Kodály-kurzusát Praia városában Cristina Brito da Cruz, a lisszaboni zeneművészeti főiskola oktatója tartja, aki a kecskeméti Kodály Intézetben sajátíthatta el a Kodály-módszert.

Akár hungarikum is lehetne a gátéri lovas postás

2017.05.11

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2015-ben megyei értékké nyilvánította az ország egyetlen, és egyben utolsó lovas postását, mely Gátéron működik. Ezáltal akár a hungarikumok előszobájába, a Magyar Értéktárba is bekerülhet, onnan pedig egyenes út vezet a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Hungarikum lehet a töltött káposzta is

2016.09.19

Legalábbis ezt mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a hétvégi mezőberényi töltött káposzta fesztiválon.