2024.07.21, Vasárnap

csillagászat

Négy égitest látványos együttállása lesz megfigyelhető április 10-én

2024.04.05

Országos Hírek

Április 10-én különleges együttállásban lesz megfigyelhető a Jupiter és a kétnapos holdsarló, egy kézitávcső segítségével pedig szintén látható lesz az Uránusz és az év üstököse, a 12P/Pons-Brooks is - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló csütörtökön az MTI-t.

Öt égitest ritka együttállása lesz látható csütörtöktől

2023.07.20

Országos Hírek

Csütörtökön, a naplemente után közvetlenül a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a holdsarló és a Regulus nevű csillag mind egy bolyban lesznek megfigyelhetők a nyugati horizont felett. A nem mindennapi ötösfogatot még szombaton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló Csillagkapu eseményén is meg lehet tekinteni - közölte az obszervatórium szerdán az MTI-vel.

Csillagászat napja - Országszerte távcsöves bemutatókkal várják az érdeklődőket szombaton

2023.04.28

Országos Hírek

Szombaton lesz a csillagászat napja, ebből az alkalomból országszerte járdacsillagászati bemutatókkal és ismeretterjesztő programokkal várják a csillagászat iránt érdeklődőket - közölte a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE).

Decemberben ismét földközelbe kerül a Mars

2022.11.25

Országos Hírek

Az elkövetkezendő tíz év legfényesebb és legnagyobb Marsa lesz látható egész decemberben az égbolton. A vörös bolygó december 1-jén ér földközelbe, majd december 8-án kerül szembenállásba a Nappal az égbolton. Szabad szemmel nézve csak a Jupiter látszik majd nála fényesebbnek.

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

2022.09.23

Országos Hírek

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

Narancssárga szuperhold látható az égen szerda éjjel

2022.07.13

Országos Hírek

Szerdán éjjel narancssárga árnyalatú szuperhold figyelhető meg az égen. A Hold Földről látható látszólagos mérete ekkor lesz a legnagyobb.

Holdfogyatkozás lesz a jövő héten

2022.05.11

Országos Hírek

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.

Új robottávcső-rendszer épül Baján

2017.02.10

Baja

Két új, 80 centiméter tükörátmérőjű automatizált távcső épül Magyarországon többek között szupernóva-robbanások, gammakitörések és fekete lyukak okozta csillagpusztulások vizsgálatához. Az egyik ilyen csillagászati távcsövet a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumába telepítik.

Csütörtökön lesz az év egyetlen bolygófedése

2023.11.07

Országos Hírek

Csütörtök délelőtt lesz az év egyetlen bolygófedése, a különleges égi jelenség során a fogyó Hold vékony sarlója eltakarja majd a Vénuszt - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló hétfőn az MTI-t.

Szerdán 16 óra 57 perckor lesz a nyári napforduló

2023.06.21

Országos Hírek

Szerdán kezdődik a csillagászati nyár, a napforduló 16 óra 57 perckor lesz - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján szerdán.

A világ eddigi legfényesebb gamma-kitörését örökítette meg az első magyar fejlesztésű kisműhold

2023.03.29

Országos Hírek

Az első magyar fejlesztésű, asztrofizikai kutatásokat végző kisműholddal, a GRBAlphával sikerült pontosan meghatározni az emberiség történetében valaha észlelt és megörökített legfényesebb gamma-felvillanás csúcsértékét.

Látványos csillaghullás várható a jövő héten

2022.11.08

Országos Hírek

Novemberben 18-áról 19-ére virradóan várhatóan egy látványos kitörést produkál a Leonidák meteorraj, amelynek eredményeként akár óránként száznál is több hullócsillagot figyelhetünk meg a hajnali égbolton - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Péntektől figyelhető meg a legtöbb hullócsillag

2022.08.11

Országos Hírek

Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.

A naprendszer összes bolygója látható lesz június végén a hajnali égbolton

2022.06.10

Országos Hírek

Június 17-28. között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva. A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor.

Magyarországon fedezték fel 2022 első üstökösét, el is nevezték a magyar csillagászról

2022.01.10

Országos Hírek

Magyarországon fedezték fel az új év első üstökösét. Az eddig ismeretlen égitestet Sárneczky Krisztián fedezte fel 2022. január 2-án a Piszkéstetői Obszervatórium 60 centiméteres Schmidt-távcsövével.