A superfood kifejezés megtévesztő lehet - figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
A szuperhősök korszakát éljük a mozivásznon és a táplálkozásunkhoz is superfoodokat hívunk segítségül. Ez a megjelölés olyan élelmiszerekre vonatkozó marketing fogalom, amelyekről egyesek azt állítják, hogy tápanyagsűrűségük (makro- és mikroelem tartalmuk) kiemelkedő, ebből adódik kivételes egészségügyi hatásuk.
A kifejezést viszont nem definiálta sem az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), sem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), továbbá dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek sem tudományos értelemben használják, hisz a superfood a tudomány eszközeivel és módszereivel nem értelmezhető – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Bár tudományos bizonyítékok nem igazolják a hirdetett és kivételes tápanyagtartalmat, mégis újabb és újabb, eddig ismeretlen, egzotikus és távolról érkező termények, nyersanyagok bukkannak fel superfoodnak kikiáltva. A superfood-helyzet úgy elharapódzott, hogy egy Európai Uniós jogszabály betiltotta a kifejezés használatát az élelmiszereken mindaddig, amíg az egészségre gyakorolt jótékony hatásukat valamilyen hiteles, tudományos kutatással igazolni nem lehet.
A sort még folytatni lehetne sok mással, például a mandulával, ami ugyanolyan jó, mint a kesudió, vagy a drága fenyőmag helyett a napraforgómaggal, a quinoa helyett pedig jobban járunk a kölessel. Igazi hazai superfood a homoktövis az immunerősítő hatása miatt, a sokoldalú túró, ami alacsony kalóriatartalmú fehérjebomba és kalciumforrás vagy az antioxidánsokban gazdag kékszőlő.
A superfood definíciója a dietetikusok szerint egyébként úgy hangzik, hogy vegyesen, változatosan, ízletesen elkészítve, bármi lehet superfood, azaz az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés támogatója, ha az minél inkább hazai, helyi, szezonális és minél kevésbé feldolgozott. A hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® is ezt javasolja!
Érdemes az egzotikumokat hazaira cserélni, az étrendünk egészséges, pénztárcabarátabb és fenntarthatóbb lesz.
A Mapei felmérése szerint miközben továbbra is sokan borúlátóan tekintenek az építőipari ágazatra, a szakemberek megítélése javuló tendenciát mutat.
A 135 éves múltra visszatekintő skandináv hátterű ingatlanfejlesztő Budapesten 2024 végén megkezdte a H2Offices irodakomplexum második fázisának beruházását.