2024.06.16, Vasárnap
Work Force: a pályakezdők több mint 45 százaléka legalább öt évre tervez egy munkahelyen
Illusztráció, unsplash.com

Work Force: a pályakezdők több mint 45 százaléka legalább öt évre tervez egy munkahelyen

MTI

2023.07.04. 16:25

Magyarországon a 18-25 év közötti korosztály több mint 45 százaléka öt vagy akár annál több évre is tervez egy munkahelyen - közölte legfrissebb, reprezentatív kutatása alapján a Work Force Kft. kedden az MTI-vel.

Hirdetés

A HR-szolgáltató megbízásából készült Pályakezdő Indexből az is kiderült, hogy egyre hűségesebbek a pályakezdők. Ugyanis a tavalyi felmérésben még a megkérdezettek 39 százaléka jelezte, hogy legalább öt évre tervez egy munkaadónál.

A kutatás szerint a legtöbb fiatal úgy gondolja, két éven belül előre tud majd lépni szakmai karrierjében, míg 46 százalékuk 3 és 5 év között látja a feljebbjutást reálisnak.

Kiemelték, hogy elenyésző volt azok száma, akik kevesebb, mint egy évvel számolnak ugyanannál a munkaadónál.

Arra is kitértek, hogy a megkérdezettek 76 százaléka szeretne részt venni továbbképzéseken, amit a többség két éven belül meg is valósítana. Emellett a fiatalok nyitottak voltak új karrierlehetőségek iránt is, a pályakezdők 64 százaléka más szakterületet is elsajátítana a következő években.

Hozzátették, hogy a megkérdezettek többsége szeretne elismert lenni a szakmájában és egy csapat hasznos tagjának lenni. Egyúttal jelezték, hogy 2022-ről 2023-ra 12 százalékkal csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik különösebb ambíciók nélkül végzik munkájukat, míg dupla annyian felelték azt, hogy szeretnének egyszer vezetők lenni és több ember munkájáért felelni.

A közlemény idézte Papp Tamást, a Work Force HR-szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet üzletágvezetőjét, aki elmondta, azt tapasztalják, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyakornoki programok már a fiatalabb diákok körében is, hiszen ezekkel valós munkakörnyezetben szerezhetnek szakmai tapasztalatot és fejleszthetik készségeiket. A fejlődni vágyó gyakornokok a későbbiekben is könnyebben tudnak mozogni a munkaerőpiacon - tette hozzá a szakember.

Az Atkári Research&Analysis és az NRC Kft. által a 18-25 éves korosztály körében, 500 ember bevonásával, májusban készült a Pályakezdő Index kutatás - olvasható a Work Force közleményében.

A 100 százalékban magyar tulajdonú Work Force Kft. 2003 óta foglalkozik munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő-közvetítéssel. Megbízói között termelő- és gyártó cégek, valamint a szolgáltató szektorban működő vállalatok egyaránt megtalálhatók.

munkahelyekOrszágos Hírekpályakezdőkreprezentatív kutatásWork Force