2024.04.27, Szombat
A vízimadarak etetésének mellőzésére szólít fel lakossági felhívásában az MME
Illusztráció, unsplash.com

A vízimadarak etetésének mellőzésére szólít fel lakossági felhívásában az MME

MTI

2023.06.27. 10:00

A vízimadarak etetésének mellőzésére szólítja fel a vízpart mellett tartózkodókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az ugyanis nagy tömegben sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat.

Hirdetés

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek - olvasható az MME hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, ezért

az egyesület arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat.

A tájékoztatás szerint a vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük velük ellentétben több okból is káros, mert például a hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" angyalszárny-betegséget okozhat a madaraknál; valamint szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást is.

A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék továbbá vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban - hangsúlyozza a közlemény.

A madár- és természetvédelmi hatóságok és szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen, ami az egyik legrosszabb dolog, amit jó szándék címén vadon élő állatokkal tehetünk.

 

A vízimadarak etetése öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik

A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva az éhesnek gondolt, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket - olvasható az összegzésben.

 

 

Mint írják, a fagyok beköszöntével a madárlétszám az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt a vonulásukat megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását.

Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat - olvasható a közleményben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság tájékoztatása, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatok és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről. A hirdetményt az érdeklődők a www.mme.hu weboldalon tekinthetik meg - áll az egyesület hétfőn az MTI-hez elküldött összegzésében.

Országos HírekMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületvízimadarakmadarakfigyelemfelhívás