2024.06.13, Csütörtök
Hónapokra leállíthatnak egy építési projektet, ha nem figyelnek oda erre a részletre
Fotó: knp.hu

Hónapokra leállíthatnak egy építési projektet, ha nem figyelnek oda erre a részletre

mti, magyarepitok.hu

2023.04.03. 12:49

A probléma könnyen elkerülhető, ha a fecskék potenciális fészkelő helyeit akár a napi munkavégzést követően, de legalább az egynapos munkamegszakítások esetén takarással látják el.

Hirdetés

A tavasszal Magyarországra visszatérő és gyakran építési területekre fészkelő partifecskék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte, hogy a tavasszal visszatérő partifecskék sokszor olyan helyekre fészkelnek be, ahol miattuk hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy ha ez nem történik meg, és illegálisan folytatódik tovább a munkavégzés, az teljes kolóniák, a tojások, a kotló és az etető madarak, valamint a fiókák pusztulását okozhatja

- áll az MME hétfői közleményében.   


Az esetlegesen kialakuló kolóniák automatikus védelmet élveznek

Április második felétől május végéig könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi, vagy akár százas nagyságrendben költöznek be partifecskepárok.   

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében nem folytatható tovább. A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket - amelyek azonosításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni - akár a napi munkavégzést követően, de legalább egynapos munkamegszakítás esetén ponyvás, Raschel-hálós takarással a partifecskék számára érdektelenné teszik.   


Ezért közérdek a fecskék védelme

Az MME a két sárfészket építő faj, a füsti és a molnárfecske mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék, és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, néhány méter magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, de ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is - írják a közleményben.

Az MME felhívásának jelentőségét az adja, hogy

a hazánkban rendszeresen költő valamennyi fecskefaj állománya erősen csökken: az elmúlt közel két évtizedben megfeleződött a hazai füsti fecske (Hirundo rustica) és molnárfecske (Delichon urbica) állománya.

A klímaváltozás miatt ugyanakkor egyre fontosabbá válik a fecskefélék szerepe az emberek, valamint társ- és haszonállataik egészségének védelme szempontjából, hiszen a veszélyes - sok esetben afrikai eredetű kórokat hotdozó - kártevő szúnyogok és legyek elleni biológiai védelemben óriási szerepük van:

éves szinten egy fecske kb. 1,5-3,5 kg rovart fogyaszthat el

- derül ki a Balaton Felvidéki Nemzeti Park korábbi cikkéből.

Országos Hírektermészetvédelemfenntarthatóság