2024.07.13, Szombat
A fészkelő fülesbaglyok állományának felderítésében segíthet a lakosság
Illusztráció, unslpash.com

A fészkelő fülesbaglyok állományának felderítésében segíthet a lakosság

MTI

2023.04.26. 10:40

A lakott területeken leggyakoribbnak számító erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felderítésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet legutóbb januárban, a telelő erdei fülesbaglyok felmérésében kért segítséget a lakosságtól, mivel évek alatt a szervezet pozitív tapasztalatokra tett szert a fajra vonatkozó országos adatgyűjtés során - írja az egyesület az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Első pillantásra nehéz feladatnak tűnhet éjszakai életmódot folytató, az emberek számára szinte láthatatlanul mozgó madarak rejtett költőhelyének megkeresése, azonban a fészkelő baglyok felmérése nem nehéz, mivel ehhez a madarakat nem szükséges látni.

A felmérés során az esti szürkületben már lehet hallgatózni néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből vagy az utcán, parkban sétálva és a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangjára kell figyelni. Ezt tavasztól egészen júniusig lehet keresni.

Ha valaki lát vagy hall fiókákat, esetleg az őket etető szülőket, a felhívás honlapjáról letölthető elektronikus űrlapot akár okostelefonon kitöltve tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.

Országos HírekfülesbagolytermészetvédelemMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületmadarak