2024.03.29, Péntek
Miniszterelnökség: hétvégén is megújíthatók a lejárt okmányok
Kép: kormanyhivatal.hu

Miniszterelnökség: hétvégén is megújíthatók a lejárt okmányok

MTI

2022.06.17. 16:55

Ezen a hétvégén is lehetőség lesz a lejárt személyi okmányok meghosszabbítására, hiszen Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között fogadja az érkezőket - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

Hirdetés

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy kevesebb mint két hét áll már csak rendelkezésre a járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt, és június 30-ig automatikusan meghosszabbított személyazonosító okmányok cseréjére.

Jelezték: hétvégén kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni a kormányzati ügyfélszolgálatokon. Előzetes időpont foglalásra nincs szükség, akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot, ha a foglalható időpontok már beteltek - tették hozzá.

Azt tanácsolták: indulás előtt az ügyfelek mindenképp ellenőrizzék az ügyfélszolgálatok nyitvatartását a kormányablakok weboldalán.

Érdemes élni a hétvégi ügyintézés lehetőségével, mert az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a várakozási idő kevesebb mint fele a hétköznapinak - fogalmaztak.

A Miniszterelnökség azt kérte, senki se halassza az utolsó pillanatra okmányai megújítását, hiszen ezek a mindennapi élet számos területén elengedhetetlenül fontosak. A nyári szünet kezdetével különösen ajánlották, hogy mindenki ellenőrizze okmányai érvényességét, hiszen a lejárt okmányok egy külföldi vagy belföldi utazás során is komoly kellemetlenséget okozhatnak.

A közleményben arra is kitértek, hogy a járványügyi veszélyhelyzet végével a június 1-jén vagy azután lejárt, illetve lejáró személyi okmányok csak a rajtuk feltüntetett dátumig érvényesek, így azok már most sem használhatóak. Akinek ilyen okmánya van, azoknak azt javasolták, hogy mielőbb keressenek fel egy kormányablakot.

Országos Hírekkormányablakokmányiroda