2024.03.28, Csütörtök
Pollenhelyzet - NNK: erősödhetnek az allergiás tünetek
Illusztráció: unsplash.com

Pollenhelyzet - NNK: erősödhetnek az allergiás tünetek

MTI

2022.04.25. 15:20

Az idei pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, de az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, hiszen egyszerre több mint húsz allergén növény pollenje található meg a levegőben, és legalább a felük országosan tüneteket okoz - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői közleményében.

Hirdetés

Jelenleg a legdominánsabb a platán, amelynek virágpora közepes-magas mennyiségben van jelen a levegőben. E növény pollenszórása a korábbi évek tapasztalata alapján intenzív, de nagyon rövid, nagyjából egy hétig tart - írták.

Az ország számos területén megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is. Pollenszórásuk a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet és pollenkoncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet. Allergiás tüneteket okozhatnak még a nyír, a tölgy, a juhar, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az ostorfa, a dió, a gyertyán és a bükk pollenjei is.

Alacsony koncentrációban jelen van még a kőris, a nyár, az éger és a szil virágpora is. Ezeken kívül megjelent a levegőben a fenyőfélék, továbbá a kevésbé jelentős allergénnek számító eperfafélék pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jelenleg alacsony.

Az NNK arra hívja fel a figyelmet, hogy a virágporra érzékenyek figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére, és időben kezdjék meg a szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést.

Országos HírekallergiaNemzeti Népegészségügyi Központpollenszórás