2024.07.20, Szombat
A Föld napja - Egyre népszerűbbek a tájfajta növények Magyarországon
Illusztráció: unsplash.com

A Föld napja - Egyre népszerűbbek a tájfajta növények Magyarországon

MTI

2022.04.22. 18:00

A tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerekre hívja fel a figyelmet a Föld napja alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

Mint a kutatóintézet pénteki közleményében írják, a tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre. A növények az évszázadok során jól alkalmazkodtak a hazai "táj" adottságaihoz, és genetikai változatosságuk révén máig megőrizték kiemelkedő adaptációs képességüket. Ezért több közülük ellenállóbb a klímaváltozás okozta hatásokkal és egyes kórokozókkal szemben.

A biológiai sokféleség megőrzése érdekében az ÖMKi kutatói arra törekednek, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák visszakerüljenek a köztudatba. Munkájuk eredményeként a tájfajták között egyre népszerűbbek az ÖMKi partnerségében működő bio kisgazdaság paradicsompalántái, amelyeket idén is bárki beszerezhet a kutatóintézet kínálatából.

A kutatóintézet munkatársai a Föld napja alkalmából arra biztatják a kertészkedőket, hogy ültessenek tájfajta paradicsompalántákat a konyhakertekbe vagy akár a balkonládákba is. Mint írják, idén 24 ezer tőre növelték az akcióban elérhető palántakészletet.

"A palánták kiskereskedelmi forgalomba kerülésével a fenntartható mezőgazdaságra, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával nemcsak az egészségünkért, de a környezetünkért is teszünk" 

- hangsúlyozza a közleményben Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Mint írják, az elmúlt három évben több ezer kiskertben nevelték e különleges tájfajták gyümölcsét a hobbikertészek. Tavaly pedig ovis gyerekek ültették el, majd nevelgették a paradicsompalántákat az országos Ovikert program keretében, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait.

Országos HírekklímaváltozásFöld NapjanövényültetésÖkológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)