2024.04.24, Szerda
Még bő két hétig lehet jelentkezni a szakképzésbe
Illusztráció, pixabay.com

Még bő két hétig lehet jelentkezni a szakképzésbe

Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztály

2022.02.02. 11:23

Fontos döntést kell meghozniuk február első felében a végzős általános iskolásoknak, hamarosan lejár a középiskolai jelentkezési határidő.

Hirdetés

A szakképzésben továbbtanuló fiatalok a technikumokban érettségizhetnek is, a szakképző iskolákban gyorsabban szerezhetnek szakmát. A megújult szakképzési rendszerben a diákoknak jelentkezéskor elegendő az érdeklődésüknek megfelelő területet kiszemelniük, a végleges szakmaválasztás csak az általánosabb, ágazati alapképzés után lesz esedékes - olvasható a Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.

2022. február 18-án jár le a középiskolai jelentkezési határidő.

Mint írják, a tartalmában megújult, rugalmasabb szakképzési rendszerben a nyolcadikosok már az egyetemekre való továbblépést is kínáló végzettséget biztosító technikumok vagy a mélyebb szakmai tudást nyújtó szakképző iskolák közül válogathatnak.

Sokan tizenévesen még nem tudják biztosan, hogy mivel foglalkoznának szívesen felnőttként. A szakképzési rendszerben ezért először elegendő csak ágazatot választaniuk a diákoknak. Az ötéves technikumokban két, a hároméves szakképzőkben pedig egy évig tartó alapozó képzés után, már bővebb tapasztalatok birtokában, átgondoltabban dönthetnek arról, melyik szakma felel meg leginkább a terveiknek és képességeiknek.

Szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felsőoktatási felvételin, ha valaki technikumból érkezik. Akik a lehető leghamarabb szeretnének munkába állni, a szakképző iskolákban három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhetnek a biztos elhelyezkedést és tisztességes bért garantáló pályakezdéshez. Az iskola- és ágazatválasztásban hasznos segítség lehet az IKK honlapján elérhető részletes szakmakereső, egy új, digitális szakmaajánló és egy térképes intézménykereső is. 

A szakképzésbe újonnan belépők mindegyike havi rendszerességgel ösztöndíjat kap. 2020 ősze óta felmenő rendszerben, iskolatípustól függően havonta 8-16 ezer forintos általános ösztöndíj jár a diákoknak.

A hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek a havi 16-34 ezer forintos Apáczai ösztöndíjra is pályázhatnak. Akinek duális képzésben is folytatódik a képzése, annál ezt közel 100 ezer forintos munkabér váltja fel. Fontos újdonság a pályakezdési támogatás, amelyet először tavaly fizettek ki a szakmai vizsgát sikeresen teljesítőknek, az elmúlt tanév végén mintegy nyolcszázan kaptak átlagosan 230 ezer forintot.

A kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért igazította az igényekhez a megújult szakképzés kínálatát is.

Országos Hírekszakképzéstovábbtanulásszakemberképzés