2024.03.28, Csütörtök
Térképet készített a MEKH a hazai elektromos töltőállomásokról
Illusztráció, pixabay.com

Térképet készített a MEKH a hazai elektromos töltőállomásokról

MTI

2021.12.16. 10:33

A töltőberendezések száma a második negyedévben két megye kivételével (Tolna és Vas) mindenhol bővült.

Hirdetés

A második negyedév végén 1627 darab nyilvános, elektromos autókat kiszolgáló töltőállomás volt az országban, amelyek interaktív térkép formájában is megtekinthetők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal oldalán - tájékoztatta a MEKH legfrissebb negyedéves statisztikai jelentésében csütörtökön.

Kiemelték: az előző év azonos időszakához mérten 45 százalékkal több, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezés volt Magyarországon.

A töltőberendezések száma a második negyedévben két megye kivételével (Tolna és Vas) mindenhol bővült. A legnagyobb növekedés Békés és Veszprém megyében volt (33 és 32 százalék). A darabszámokat tekintve továbbra is Budapest vezet 596 darab berendezéssel, majd ezt követi Pest megye 192 darab töltővel. Tolna és Nógrád megyében található a legkevesebb töltő (12-12 darab).

A tisztán elektromos gépjárművek (5E kategória) száma az előző negyedévhez képest 20 százalékkal nőtt, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik 22 százalékos növekedést értek el - ismertették. A berendezések és az elektromos gépjárművek darabszámának bővülésével az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutatott az előző negyedévi adatokhoz képest.

2021 második negyedévben 2248 MWh-nyi villamosenergiát töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon, ez 68,2 százalékkal több, mint a múlt év azonos negyedévében, és 22,6 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A háztartási és egyéb nem nyilvános töltésnél elfogyasztott energiamennyiség nem szerepel a beszámolóban - hívták fel a figyelmet.

Országos Hírekelektromos autó