2024.06.18, Kedd
Egy felmérés szerint egyre több külföldi fiatal jelentkezik a hazai mérnökállásokra
Illusztráció, pixabay.com

Egy felmérés szerint egyre több külföldi fiatal jelentkezik a hazai mérnökállásokra

MTI

2021.12.20. 13:48

A külföldi hallgatókra jellemző, hogy előre terveznek, és még a végzés előtt szeretnék biztosítani a helyüket valamely magyarországi nagyvállalat mérnöki csapatában.

Hirdetés

Ugrásszerűen megnőtt azon külföldi diákok száma, akik műszaki felsőfokú tanulmányaik befejezése után magyarországi nagyvállalatnál szeretnének elhelyezkedni pályakezdő mérnökként - ismertette az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) legfrissebb felmérése eredményét hétfőn.

A közlemény szerint az idei egyetemi, főleg vidéki campusokon megtartott állásbörzéken 80-90 százalékban határon túlról érkezett fiatalok érdeklődtek a meghirdetett magyarországi mérnöki állások, gyakornoki lehetőségek iránt.

Ábrahám László, az EJMSZ elnöke szerint a pályakezdő magyar mérnökök részint azért maradnak távol a kifejezetten őket megcélzó műszaki állásbörzéktől, mert sokan közülük eleve külföldi tapasztalatszerzésben gondolkoznak. Azok pedig, akik magyarországi nagyvállalatoknál szeretnének elhelyezkedni, jellemzően a diplomájuk átvétele után kezdenek bele aktívabban a munkakeresésbe.

A külföldi hallgatókra jellemző, hogy előre terveznek, és még a végzés előtt szeretnék biztosítani a helyüket valamely magyarországi nagyvállalat mérnöki csapatában. A cégek saját statisztikái szerint a hozzájuk jelentkezők közel felét sikerül is valamilyen pozícióban alkalmazniuk - írták a közleményben.

Országos Hírekegyetemfelsőoktatásszakemberképzés