2024.03.19, Kedd
Mindhárom csapatjátékban megvan a magyar továbbjutás az olimpián!
Fotó: MTI

Mindhárom csapatjátékban megvan a magyar továbbjutás az olimpián!

mti

2021.08.02. 15:53

Ehhez a legnagyobb bravúr a női kéziseinktől kellett, akiknek három vereség után szinte mindenki biztosra vette a kiesését.

Hirdetés

Jól rajtoltak a magyar versenyzők a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén, a hétfő délelőtti előfutamokban érdekelt hét egység közül hat bejutott a középfutamba, amelyre - akárcsak az adott szám döntőjére - kedden kerül sor. A birkózó Lőrincz Tamás a kötöttfogás 77 kilogrammos súlycsoportjában finalista lett, míg a női kézilabda-válogatott a svédek legyőzésével bejutott a negyeddöntőbe.    

Női kajak egyes 200 méteren Lucz Dóra és Kárász Anna, női K-2 500 méteren Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, valamint Csipes Tamara, Medveczky Erika, míg férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám is magabiztosan vette a hétfői előfutamot. Ugyanakkor férfi C-2 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel kettős az előfutamban csak hetedik lett, majd a reményfutamban negyedik, így kedden a B döntőben indulhat. 

A férfi vízilabdások 5-5-ös döntetlen játszottak az olaszokkal, így a szerdai negyeddöntőben a horvátokkal kerülnek össze. A női kézilabdásoknak hétfőn le kellett győzniük a svédeket, hogy a nyolc közé jussanak, és remek védekezéssel ez sikerült is (26-23). Ott majd a norvégokkal játszanak szerdán. A kéziválogatott ezzel három vereség után állt talpra.

Erre a bravúrra nem sokan mertek volna fogadni pár napja, hiszen ehhez az utolsó két meccsen két világklasszis együttest, a svédek mellett a vb-ezüstérmes spanyolokat kellett megverniük, és a többi meccsen is több nekik kedvező eredményt kellett kiszurkolniuk.

Lőrincz Tamás a nyolcaddöntőt kihagyta, mert ellenfele nem állt ki, a negyeddöntőt könnyedén húzta be a japán Jakubu Sohei ellen (3-1), míg az elődöntőben izgalmas végjátékban 6-5-re verte a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraeit. A súlycsoport magyar világ- és Európa-bajnoka a keddi fináléban a kirgiz Akzsol Mahmudovval találkozik.   

A kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában Szőke Alex a nyolcaddöntős sikere után a negyeddöntőben kikapott, és a vigaszágon folytathatja.   

A férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában Péni István a 10., Pekler Zalán a 14. helyen végzett, egyikük sem került fináléba, a világranglista-vezető Péninek ehhez három kör hiányzott.   

Hétfőn egyetlen magyar atléta volt érdekelt, a világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvető Halász Bence - aki januárban térdműtéten esett át - nem jutott be a döntőbe, 14. lett.