2024.03.19, Kedd
Mérföldkő a hazai építőiparban: indul a homlokzattervező szakmérnöki képzés
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Mérföldkő a hazai építőiparban: indul a homlokzattervező szakmérnöki képzés

magyarepitok.hu

2021.08.03. 10:01

Ez a szakképzés Nyugat-Európában is csak kevés felsőoktatási intézményben jelenik meg, ugyanakkor az iparági szerepe egyre nagyobb.

Hirdetés

Az országban elsőként indít homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzést a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – derült ki az intézmény közleményéből. A KÉSZ Metaltech Kft. szakmai közreműködésével és támogatásával létrehozott homlokzattervezői szakmérnök képzés elindítását a fokozott piaci igényekre reagálva indítják el.


Folyamatosan egyeztettek a szegmens tapasztalt képviselőivel

„Az épülethomlokzati tervezési és kivitelezési ágazatban mind nagyobb igény mutatkozik a homlokzattervező szakmérnökök munkájára, akik már a beruházások tervezésének kezdeti lépéseitől jelen lehetnek, együttműködve a projektvezetőkkel, az építésztervezőkkel és gyártókkal” – indokolja a közlemény a képzés létrejöttét. „E szakemberek mélyreható munkát végeznek az épületek homlokzati szerkezeteinek részlet- és gyártmánytervezéseiben, valamint szerepet vállalnak a kivitelezési folyamatok nyomon követésében is.”

A 2022 februárjától rajtoló képzést nemzetközi és hazai körben kiemelkedő cégekkel közösen indítja el a PTE.

„A képzés kialakításakor figyelembe vettük a jelenlegi nemzetközi sztenderdeket, mélyreható vizsgálatokat végeztünk a magyarországi és külföldi lefedettség és igényfelmérés okán”

– árulta el Patyi Szabolcs, a PTE MIK Mérnöki Ismeretek Tanszékének munkatársa, a képzés koordinátora. A kezdeti lépésektől folyamatosan egyeztettek a szegmens nagy tapasztalattal rendelkező képviselőivel – derült ki a szavaiból.


Mi mindent foglal magába a képzés?

A hallgatók a képzés során két féléven keresztül emelt óraszámban, modulrendszerben sajátíthatják el a szakmérnökképzéshez kapcsolódó tudásanyagokat. A modulrendszerek a homlokzati szerkezeti kialakítások komplex megoldásait tartalmazzák, elemezve a kapcsolódó anyagismereteket, a gyártástechnológiát, a szabványokat, az épületfizikai ismereteket, a szaktervezési és szakkivitelezési megoldásokat, a korszerű méréstechnikai módszereket, a BIM-alkalmazásokat, mindezeket valós piaci szereplőkkel és helyszíneken.

A PTE MIK oktatói a Hydro Building Systems Germany Gmbh. (Wicona) és a Hydro Extrusion Hungary Kft., valamint a KÉSZ Metaltech Kft. vezetőinek és mérnökeinek szakmai támogatásával dolgozták ki a képzés felépítését és tartalmát. Mellettük Németország, Ausztria, Csehország, Horvátország több neves képviselőjét vonták be az oktatásba.


Ezért szükséges specifikálódás

A képzést a félévekhez kapcsolódó hazai és nemzetközi tanulmányutakkal, gyakorlati helyekkel, építéskivitelezési és gyártói helyszínekkel egészítik ki.

„A homlokzattervező szakmérnökképzés iránt az utóbbi években megnőtt a piaci igény, ez egy friss téma, amit az ipar – tudáscentrikus megközelítéssel – a felsőoktatással közösen szeretne megoldani”

– fogalmazott dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja.

Hozzátette, egy cégcsoport portfóliójában keletkezhet olyan vákuum, amit egy általános képzésben részesült, kiváló szaktudású kolléga már nem tud kiszolgálni, ezért szükséges specifikálódnia. "Ezt a cég profiljából adódóan több év alatt is megteheti, de egy képzőhely bevonásával le is rövidítheti ezt az időszakot. Ma már a mérnökök diplomája annál többet ér, minél több betétlap igazolja a folyamatos szakmai továbbképzésüket.”


A KÉSZ Csoport egyik alapértéke nyilvánul meg

A KÉSZ Metaltech Kft. szerepvállalásáról a képzésben Barócsi Róbert, ügyvezető igazgató, a KÉSZ Csoport Épületszerkezeti megoldások ágazatvezetője számolt be. „A KÉSZ Csoport egyik alapértéke, amely áthatja működését, hogy a tudásra építünk” – kezdte mondandóját az ügyvezető. "Cégcsoportunk, így a KÉSZ Metaltech Kft. számára is fontos szempont az iparági versenyképesség, ehhez a jelenlegi munkaállomány megtartása mellett a fiatalok elérésére és megfelelő, professzionális képzések biztosítására is kiemelt figyelmet fordítunk.”

Hozzátette, a szakképzésnek, a szakmai utánpótlásnak minden egyes üzleti területükön a lehető legszakmaibb módon kell megvalósulnia.

„Egy olyan szakképzésről beszélünk, amely Nyugat-Európában is kevés felsőoktatási intézményben jelenik meg, mint akkreditált képzés, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen az iparági szerepe.

Az alapvető épületfizikai kalkulációkon túl és a szakterület specifikus irányelveinek megismerése mellett a gyártás és szereléstechnológia folyamatait tervezési tudással ötvözve tudják a hallgatók elsajátítani. Ennek köszönhetően nemcsak közép-kelet-európai szinten szereznek unikális tudást, de nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodnak majd” – hangsúlyozta Barócsi Róbert.


A képzést angol nyelven is elindítják

Magyarország első Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzése tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a piaci szereplők által is szükségesnek vélt ismeretek oktatását beépítsék a tematikába – húzta alá a közlemény. A nagy elismertségnek örvendő külföldi és magyar oktatók, illetve mérnökök bevonásával, a hibrid oktatási módszeren túl a pandémiás helyzetet szem előtt tartva, a gyártási és kivitelezési helyszíneken történő ismeretátadással szerezhetik meg a hallgatók a tudást és a szakmérnöki oklevelet.

A képzést a közeljövőben angol nyelven is elindítják, illetve tervezik, hogy egy-egy modulját a kar nemzetközi felsőoktatási partnereivel közösen valósítják meg.

A szakmérnökképzésre alapképzési, mesterképzési és osztatlan szakokkal építőmérnökök, építészmérnökök, valamint a gépészmérnöki szakokhoz kapcsolódó irányok képviselői jelentkezhetnek. Az alapképzéssel, valamint a gépészmérnök végzettséggel rendelkezőknek a jelentkezéskor legalább 2 év, a tématerületen eltöltött szakmai gyakorlatot szükséges igazolniuk. A képzésre 2021 utolsó negyedévében lehet jelentkezni.

Országos HírekszakképzésKÉSZ CsoportKÉSZ Metaltech Kft.PTE