2024.02.21, Szerda
A csillagok varázslatos világa vár a nemzeti parkokban
Fotók: Agrárminisztérium

A csillagok varázslatos világa vár a nemzeti parkokban

Agrárminisztérium

2021.08.13. 09:43

Derült idő esetén az érdeklődők akár több száz hullócsillagot is megfigyelhetnek egyetlen éjszakán.

Hirdetés

A csillagképek, meteorok, hullócsillagok különleges világába kalauzolnak el a nemzeti parkok. A nyári égbolt egyik legnagyobb látványossága a Perseida-meteorraj, amelyet ezekben a napokban lehet megfigyelni. Ilyenkor sok hullócsillagot, meteort láthatunk az éjszakai égbolton.

Több nemzeti parkunkban is programokkal készülnek a különleges égi jelenségre, csillagászati bemutatók, esti séták várják a látogatókat a csillagos égbolt alatt. Derült idő esetén az érdeklődők akár több száz hullócsillagot is megfigyelhetnek egyetlen éjszakán.

Magyarországon három nemzetközileg is elismert csillagoségbolt-park található. Olyan különleges helyszínekről van szó, ahol zavaró fények nélkül lehet kémlelni az égboltot.

Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzetnek ítélte oda a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség ezt a címet még 2009-ben. A Hortobágyi Nemzeti Parkot 2011-ben, míg a Bükki Nemzeti Parkot 2017-ben nyilvánították csillagoségbolt-parkká. A nyári időszak rendkívül gazdag jellegzetes csillagképekben, égi jelenségekben, amelyeket ezeken a helyszíneken zavartalanul figyelhetünk meg.

 

3D Mars mozival várják az érdeklődőket

A Zselici Tájvédelmi Körzet, mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetünk.

Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be a csillagoségbolt-park és a somogyi erdő értékeit. A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont.

Egyedülálló élményt nyújt a Bakonybélben található Pannon Csillagda. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található,

a létesítmény modern távcsőparkkal, planetáriummal, 3D Mars mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, programokkal várja az érdeklődőket.

A nemzeti parkok csillagászati kínálata hamarosan tovább bővül a Bükki Csillagda megnyitásával. A Bükk szívében található 650 négyzetméteres látogatóközpont várhatóan ősszel nyitja meg kapuit, a létesítmény nappal és éjszaka is kínál majd egyedülálló élményeket a látogatóknak.

Galéria

Országos HírekNemzeti ParkHullócsillagmeteor