2024.03.19, Kedd
Vadnyugati állapotokat érzékel a GVH az építőipari anyagok piacán
illusztráció - pixabay

Vadnyugati állapotokat érzékel a GVH az építőipari anyagok piacán

mti

2021.07.06. 14:18

A beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak az elnök, Rigó Csaba Balázs beszámolója szerint.

Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva  alaposan kivizsgál minden jelzést, amely jogsértésre utalhat az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésében a piacon - közölte a GVH az MTI-vel kedden. 


Számos hiányosságot tárt fel a piac vizsgálata

A közlemény szerint

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke is részt vett a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs múlt pénteki ülésén, ahol többek között napirenden voltak a kormány javaslatai az építőipari alapanyagár-robbanás kapcsán. A testület ajánlásait ezen a héten tárgyalhatja a kormány.   

Az elnök a közlemény szerint elmondta: folyamatosan figyelik a piacot, a beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak, "vadnyugati" állapotokról tanúskodnak. Hangsúlyozta, az építőanyag-kereskedőknek kellene versenyezni a vevőkért, nem pedig fordítva. „Elfogadhatatlan, hogy egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben” - tette hozzá Rigó Csaba Balázs.   


Sürgős beavatkozást szorgalmaz a GVH elnöke

Hozzátette, a vevői reklamáció lehetősége minimális, a minőségi kifogásokat nem jól kezelik, a hibás termékek cseréje ellehetetlenült. „Ez tipikusan olyan helyzet, ahol sürgős beavatkozásokra van szükség, mert belátható időn belül a piac nem fogja magát korrigálni” – mutatott rá az elnök. „Az összes eszközzel azon dolgoznak, hogy a magyar fogyasztók érdekeit megvédjék és hatáskörükben elősegítsék az egyenlő versenyfeltételek megteremtését.”

A közleményben emlékeztetnek: az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a versenyhivatalhoz az építőiparral kapcsolatban, ezek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet.

A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020 októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is.

építőipari alapanyagokOrszágos HíreképítőiparÉVOSZépítőanyagok