2024.03.19, Kedd
Negyedszázados szünet után olimpiára készül a magyar lovassport
illusztráció - pixabay

Negyedszázados szünet után olimpiára készül a magyar lovassport

MTI

2021.03.05. 15:35

A Magyar Lovassport Szövetség kiemelt célja, hogy a hosszú szünet után ismét szerepelhessen hazai versenyző a 2024-es párizsi olimpián.

Hirdetés

Idén is 150 millió forintos támogatással segíti a 2024-es kijutás feltételeinek megteremtését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az erről szóló okiratot Palkovics László tárcavezető és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke írták alá 2021. március 4-én.

A magyar lovas kultúra évezredes nemzeti alapérték, amelynek megőrzéséért, megerősítéséért és korszerű továbbviteléért is tenni kell. E kulturális hagyaték meghatározó része a lovassport, amely nemzeti hősökkel és nemzetközi hírű szakemberekkel büszkélkedhet. Magyar díjugrató utoljára 1992-ben, lovastusázó pedig legutóbb 1996-ben vehetett részt az ötkarikás játékokon. A Magyar Lovassport Szövetség kiemelt célja, hogy a hosszú szünet után ismét kijuttasson hazai versenyzőt a 2024-es párizsi olimpiára.

Az ITM a maga eszközeivel segíti a magyar sportolók visszatérését a világ élvonalába. A lovassport és a versenyek megrendezése az agrárgazdaságtól, állattenyésztéstől a turizmus-vendéglátásig számos ágazat lehetőségeit javítja, bővíti. A tárca ebből a megfontolásból már 2020-ban is 150 millió forinttal támogatta a fiatal kiválóságok felkészülését.

Az azonos összegű idei hozzájárulást egyebek mellett a Nemzeti Lovarda versenypálya altalajának helyreállítására, a magyarországi versenyhelyszínek akadályparkjainak korszerűsítésére fordíthatja a szakmai szövetség. A támogatás lehetővé teszi a nevezés informatikai szolgáltatásokon alapú fejlesztését, egy új teljesítmény-értékelési rendszer kialakítását is.

Országos Híreklovaglássport2024-es olimpia