2024.04.20, Szombat
Folytatódik az ország megtisztítása az illegálisan lerakott hulladéktól
A kép illusztráció - pixabay.com

Folytatódik az ország megtisztítása az illegálisan lerakott hulladéktól

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2021.02.11. 12:02

Nagy érdeklődéssel zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázata. A Tisztítsuk meg az országot! program részeként meghirdetett kiírásra összesen 370 pályázat érkezett, több mint 5,5 milliárd forint támogatási igénnyel – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. 

Hirdetés

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez. A Tisztítsuk meg az országot! program első ütemében 13 milliárd forintot fordít arra, hogy erdeink, folyóink, vasúti és közúti létesítményeink tisztábbak és az évtizedek óta, jogtalanul lerakott szeméttől mentesek legyenek - emlékeztetett az államtitkár.

 

A pályázatra 2021. január 31-ig jelentkezhettek a gazdálkodó szervezetek, köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására, az egyházi jogi személyek, a kezelésükben vagy tulajdonukban lévő területek megtisztítására, a  civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, a hulladéklerakatok felderítésére, és a hulladék összegyűjtésére. Emellett bármely szervezet is pályázhatott magán- és köztulajdonban álló ingatlanok esetén ingatlanvédelmi rendszerek (sorompó, kamera) kialakítására. A támogatottaknak a pályázatban előírtak szerint a megtisztított területet folyamatosan figyelni, őrizni kell, megakadályozva ezzel a további, illegális szemétlerakást. A pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik, 23 esetben már döntés is született, melyek a lebonyolító IFKA honlapján (https://tmop.ifka.hu) tekinthetők meg.
 

A Tisztítsuk meg az országot! programban 2020-2022 között négy ütemben kerül sor a közforgalmú területek megtisztítására. Ennek során több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel eddig a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az erdészeti társaságok, a nemzeti parki igazgatóságok az Országos Vízügyi Főigazgatóság és nyolc település közreműködésével. A minisztérium a járványhelyzet miatt a program első ütemét 2021 áprilisáig meghosszabbította, így az abban részt vevő szervezeteknek addig kell a programjaikat lezárniuk. 

Országos Hírekillegális hulladék