2024.03.19, Kedd
Véget ér a magyarokra rásózott silány termékek korszaka
illusztráció - pixabay

Véget ér a magyarokra rásózott silány termékek korszaka

mti

2020.10.27. 17:45

Eddig 360 termékminta vizsgálata kezdődött meg, a hazánkban kapható árukat a nyugaton kapható termékekkel hasonlítják össze.

Hirdetés

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként 2022-től szankcionálható lesz a kettős minőség - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a tárca törvénymódosítási javaslatát ismertetve kedden Budapesten.    

Cseresnyés Péter kiemelte: a kormány számára elfogadhatatlan a magyar fogyasztók hátrányos megkülönböztetése, a törvénymódosítás megteremti a jogi alapot a termékek kettős minőségével szembeni hatósági fellépésnek.   

Az államtitkár felidézte:

Magyarország 2017-ben az elsők között jelezte uniós szinten, hogy egyes termékeket azonos márkanéven és egyforma, vagy nagyon hasonló csomagolásban, de sokszor jelentősen eltérő minőségben kínáltak Bécsben, Münchenben vagy Budapesten.   

A V4 országok közös erőfeszítései eredményesnek bizonyultak: a tavaly elfogadott uniós irányelv alapján a kettős minőség tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül 2022. május 28-tól.   


Elegendő ideje van a gyártóknak a felkészülésre

A szabályozás szerint tisztességtelennek minősülnek majd azok a gyakorlatok, amikor egy árut az egyik tagállamban úgy forgalmaznak, hogy az márkanevében, küllemében megegyezik más tagállamokban forgalmazott áruval, azonban összetételében vagy más jellemzőiben jelentős eltérések vannak, kivéve ha ezt jogszerű és objektív tényezők indokolják - mutatott rá Cseresnyés Péter. Felhívta a figyelmet arra, hogy utóbbi esetben a különbségekről a vásárlót tájékoztatni kell.   

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a kettős minőség számon kérhető és a gyakorlatban is szankcionálható jogsértés lesz.   

Közölte: az ITM akkreditált vegyipari laboratóriumában már most 360 termékminta vizsgálata kezdődött meg, a Magyarországon beszerezhető háztartási-vegyipari illetve tisztálkodási-kozmetikai szereket Németországban, Olaszországban, Ausztriában online és hagyományos kereskedelemben kapható termékekkel hasonlítják össze.   

Megjegyezte: a 2022-es hatályba lépés elegendő felkészülési időt biztosít a gyártók és a forgalmazók részére, hogy önkéntes intézkedésekkel tegyenek eleget a jogszabályi kötelezettségnek.

Országos HírektörvényfogyasztóvédelemEurópai Unióvásárlás