2024.03.29, Péntek
Átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait
Illusztráció - Pixabay

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait

MTI

2020.08.31. 08:00

Az elismerést kilenc kategóriában tizennyolc alkotónak ítélték oda.

Hirdetés

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjait a köztestület fővárosi irodaházában. Az MMA minden évben tagozatonként két díjat oszt ki az arra legméltóbbaknak. A kettőből legalább az egyik mindig határon túli, vagy diaszpórában élő magyar művész vagy művészetelméleti szakember. Idén kolozsvári, marosvásárhelyi, felvidéki és délvidéki alkotó, kutató és előadóművész is szerepel a díjazottak között.

A járványhelyzetre tekintettel az Akadémia díjátadója rendhagyó módon zajlott le, a határátlépés szigorítása miatt nem minden határon túli díjazottnak nyílt lehetősége részt venni az ünnepségen, az ő elismerésüket családtagjaik vették át, illetve egy díjazott egy későbbi időpontban kapja meg. Elmaradtak a kézfogások is; a díjakat az MMA tagozati vezetői adták át.

 

Több kreatív alkotást is díjaztak

Az építőművészet terén Köllő Miklós építészt kutatása mellett az ökológiai szempontokkal összekötő munkássága elismeréseként díjazták. Wagner Péter építészt pedig műemlékvédelmi és rekonstrukciós munkái mellett értékmentő és rendszerező tevékenységéért is. A film- és fotóművészet Szőts István-díját Bálint Zsigmond erdélyi fotóművész több évtizedes alkotómunkássága elismeréséért, Tóth Péter Pál rendező, operatőr, filmkritikus pedig dokumentumfilmjeiért és filmszociográfiáiért kapta meg. 

Az MMA irodalmi elismerését, az Illyés Gyula-díjat Szávai Géza író, műfordító kapta meg. Szintén ebben az elismerésben részesült Tari István költő, prózaíró, fotó- és filmművész a délvidéki magyarság megmaradása érdekében tett tevékenységéért. A képzőművészeti tagozat elismerését Kolozsi Tibor Kolozsváron élő Munkácsy-díjas szobrász kapta, akit restaurátori és művészpedagógusi tevékenységéért is jutalmaztak. E tagozat másik díját Muzsnay Ákos vette át.

A művészetelmélet Cs. Szabó László-díját Máté Zsuzsanna műfordító szerkesztő kapta, többek között a reformkor magyar irodalmának rendkívül igényes feltárásáért. Az MMA népművészeti elismerését, az Erdélyi Zsuzsanna-díjat Nagy György faműves népművész,  illetve Zentai Tünde néprajzkutató, tanár, a magyar szakrális néphagyomány kutatója vette át.

A színházművészeti díj egyikét Csiky Andrásnak, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott művészének és Egri Mártának, a tatabányai Jászai Mari színház tagjának ítélték oda, a zeneművészeti tagozat elismerését pedig Béres Melinda hegedűművész vehette át.

Országos HírekművészetdíjMagyar Művészeti Akadémia