2024.03.29, Péntek
Érettségi: ma a matematika írásbelik napja van
A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak. MTI/Komka Péter

Érettségi: ma a matematika írásbelik napja van

mti

2020.05.05. 11:15

A matematika írásbelikkel folytatódtak kedden reggel az idei érettségi vizsgák.

Hirdetés

Miután tegnap lezajlottak a magyar nyelv érettségik, ma megkezdődtek a matematika vizsgák. A tárgyból középszinten 1218 helyszínen 65 630 diák (közülük 1887-en angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 118 helyszínen 4892 diák (közülük 79-en angol, francia, német vagy spanyol nyelven) tesz érettségit.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázók először (45 perc alatt) az I. feladatlapot, majd (135 perc alatt) a II. feladatlapot oldják meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be.

A 10-12 feladatot tartalmazó I. feladatlap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. A II. feladatlap két részre oszlik: az "A" rész három (egy vagy több kérdésből álló) feladatot tartalmaz; a "B" rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, amelyekből a vizsgázóknak kettőt kell megoldaniuk, és csak ez a kettő értékelhető.

 

Az emelt szintű vizsgákra 4 órája van a diákoknak

Az emelt szintű írásbeli 240 perces, két részből áll, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be az I. és a II. rész feladatainak megoldására.

Az I. rész négy feladatból áll, amelyek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázóknak négyet kell megoldaniuk, és csak ez a négy értékelhető.

 

Szerdán a történelemérettségik jönnek

Megengedett segédeszközök (közép- és emelt szinten is) a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó és szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján javítják és értékelik. Szerdán az érettségik a történelem írásbelikkel folytatódnak.

Országos Hírektovábbtanulásérettségimatematika