2024.06.19, Szerda
Most érdemes lépnie, aki új lakásban gondolkodik
A kép illusztráció - hellohaz.hu

Most érdemes lépnie, aki új lakásban gondolkodik

Otthon Centrum

2019.11.30. 09:26

Jelentősen változnak az ingatlanokra vonatkozó jogszabályok, január 1-től az újépítésű lakóingatlanok értékesítésekor eddig alkalmazott kedvezményes 5%-os áfa 27%-ra emelkedik. Ez újabb lassulást hozhat a piacon.

Hirdetés

Az utóbbi időszakban érzékelhetően csökkent az elkezdett lakásépítési projektek száma, az újépítésű lakások száma pedig harmadával csökkent. A szűkülő kínálat egyértelműen az árak növekedéshez vezet, amit tovább erősít az építőipari árak emelkedése.

Az újépítésű lakások ára a fővárosban érdekes mintázatot mutat. A KSH adatai alapján a legdinamikusabban a VI., a XI., a XVIII. valamint a XIX. kerületekben nőttek az árak. Ezekben a városrészekben tavaly még csak 5- 20 százalék volt az átlagár növekedés az előző évhez képest, idén viszont már a 30 százalékot is meghaladta az emelkedés.

Az Otthon Centrum Újlakáspiaci körképe azt mutatja, hogy év végéig számtalan fejlesztő kínál rendkívüli kedvezményeket azoknak, akik még idén lekötik a lakásukat. Minél nagyobb előrefizetést vállalnak a vevők, annál nagyobb a kedvezmény mértéke, nem ritka a 15 százalékos árcsökkentés sem. Az újlakások értékesítésében jelentős tapasztalattal rendelkező OC Investment Solutions vezetője, Vincze Edit szerint sokan éltek az akciók kínálta előnyökkel, azonban tetemes azok száma is, akik még mindig kivárnak az áfaváltozás miatt, mert azt gondolják, hogy már nem tud tovább növekedni az ár.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője arról számolt be, hogy sokan félreértik a fejlesztői akciókat, pedig év végéig valóban realizálható nyereség. Mi több a projektek két éves ciklusának végére az értéknövekedéssel és a kedvezményes vásárlással együtt, további profit is elérhető. Mint mondta, jövőre a 27 százalékos áfa-tartalmú projektek esetében a mostaninál mindenképpen magasabb árszint várható és annak is kicsi az esélye, hogy a „beragadt” lakások miatt csökkennek az árak. Hiszen az újépítésű lakások számának visszaesése miatt ezekből eleve kevesebb lesz a piacon és egyelőre arra sem érdemes apellálni, hogy mégis meghosszabbítják az áfa-kedvezményt.

Aki a következő egy-két évben lakásvásárlást tervez, annak érdemes megfontolnia a fejlesztők kínálta „lastminute” kedvezményeket és a hátralévő hetekben lekötni a lakását. Az Otthon Centrum 2019 III. negyedéves statisztikái szerint, az új lakások esetében, a négyzetméterárak egy év alatt több mint 15 százalékkal nőttek és ez a trend alapvetően a jövőben sem fog megváltozni. Bár az áremelkedés üteme általában lassult Budapesten, a legfelkapottabb belvárosi kerületekben az árszint növekedése 5-10 százalékkal tovább nőtt (pl. a VII. vagy a IX. kerületben), vagy megmaradt a korábbi szinten (pl. a XI. kerületben). Ezzel szemben, aki most dönt és a nagyobb fejlesztők kínálatából választ év végéig, 5-10, esetenként akár 15 százalékos kedvezménnyel juthat újépítésű lakáshoz.

Országos HírekOtthon Centrumúj lakás vásárlás