2024.03.28, Csütörtök
Már online is igényelhető a babaváró hitel
illusztráció

Már online is igényelhető a babaváró hitel

pestpilis.hu, portfolio.hu

2019.07.01. 17:30

A rendkívül kedvező feltételekkel igényelhető, 10 milliós hitel kérelmét legfeljebb 10 nap alatt elbírálják.

Hirdetés

A Bank360 összeállította az előzetes hírek szerint július 1-étől igényelhető babaváró hitel igényléséhez szükséges dokumentumok és intézkedések listáját.

 

Miről szól a támogatás?

Ahogy azt korábban megírtuk, a házastársak által igényelhető, 10 milliós hitel szabadon felhasználható, és páratlanul kedvező feltételekkel bír. Amennyiben a családba öt éven belül gyermek születik, a visszafizetést három évre felfüggesztik, és a család jogosulttá válik a kamatmentes törlesztésre. A második gyermek születésekor újabb három évre felfüggesztik a törlesztést, a tartozás harminc százalékát pedig előtörleszti az állam. A harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengedik.


A jövedelmünk és a tartozásunk is mérlegre kerül

Az igénylés során az első lépés a jogosultság ellenőrzése, amihez a szakportál egy kérdőívet tett közzé az oldalán. A következő fontos teendő a jövedelmi feltételek ellenőrzése.

Ezen a téren akár több tízezer forintos különbség is lehet a bankok között, mivel van, ahol elég lesz a minimálbér is, míg máshol 180 ezer forintos összejövedelmet várnak el az igénylő házaspártól.

A Bank360 egy babaváró hitel kalkulátort is feltett a honlapjára: ez néhány adat megadásával megmutatja, hogy a család jövedelme melyik banknál lesz megfelelő.

Figyelembe kell venni a meglévő tartozásokat is: a kalkuláció során a nettó jövedelem megadásánál érdemes előre kivonni azt az összeget, amit hiteltörlesztésre fordítanak, hiszen a bank is így fog tenni.


A beadandók listája

Mindezeken túl a Bank360 összeállította a babaváró hitel igényléséhez szükséges dokumentumok és igazolások listáját is:

  • személyes iratok: érvényes személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél, lakcímkártya és adóazonosító.
  • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás: ezt a munkáltatótól kell kérni, vállalkozóknak pedig a NAV-tól.
  • bankszámlakivonat: bankváltás esetén netbankból letölthető, a bankok gyakorlatától függően 1-3 hónapra visszamenőleg lesz szükség az adatokra.
  • 3 év TB jogviszony igazolás: ezt NEAK igazolás vagy OEP igazolás néven is említik. Azoknál a területileg illetékes járási hivataloknál lehet kikérni az igazolást, ahol egészségbiztosítási pénztári feladatkörben is eljárnak. Az ügyintézési idő maximum 8 nap, amihez hozzáadódik a postázás ideje. Ezen a linken letölthető az igénylőlap.
  • házassági anyakönyvi kivonat: ezt a dokumentumot minden házaspár megkapja az esküvő után, így ezt otthonról kell bevinni a bankba. Az engedékenyebb bankoknál elég nyilatkozni a házasságról.
  • várandósgondozási kiskönyv: ezt értelemszerűen akkor kell bemutatni, ha már várandós a kismama. Az igazolást a terhességről a szakorvos állítja ki, ez alapján a kiskönyvet pedig a területileg illetékes védőnő.

Több bank is megerősítette, hogy a büntetlen előéletről és a köztartozás mentességről elég nyilatkozni, külön nem szükséges igazolást beszerezni hozzá. Ez azt jelenti, hogy

nem kell külön erkölcsi bizonyítványt igényelni és NAV igazolást kérni a köztartozás mentességről.


Van olyan bank, ahová már csak aláírni kell bemenni

A szükséges dokumentumok benyújtása mellett a babaváró támogatásra vonatkozó igénylő lapot is ki kell tölteni. A bank továbbítja a babaváró támogatáshoz szükséges igazolásokat a Magyar Államkincstárhoz, ahol rövid időn belül ellenőrzik, hogy megfelel-e az igénylő a rendeletben szereplő feltételeknek. Ha ez a rész rendben van, akkor végzi el a bank a hitelbírálatot. A hitelbírálat átfutási ideje legfeljebb 10 nap.

A portfolio.hu cikke szerint már olyan bank is van, melynél a babaváró kölcsönkérelmet teljesen online is be lehet július 1-től nyújtani. „A hitel összegét az ügyfél saját maga is kiszámolhatja a bank erre a célra létrehozott honlapján” - derül ki a Gránit Bank közleményéből. Mindössze egyszer, a hitelszerződés aláírásakor van szükség az ügyfél személyes megjelenésre az ügyfélszolgálaton. A részletek ebben a cikkben olvashatóak.

Országos Hírekhitelcsaládcsaládtámogatásszociális támogatásbabaváró hitel