2024.03.28, Csütörtök
Ezért ne nyúljunk soha a mezőn talált őzgidákhoz
Mályi Madármentő Állomás

Ezért ne nyúljunk soha a mezőn talált őzgidákhoz

pestpilis.hu

2019.06.06. 14:13

Attól még hogy nem tudnak mozogni, épek és egészségesek. Ha viszont hozzájuk érünk, az anyjuk nem gondozza őket tovább.

Hirdetés

Ezekben a hetekben nagyon komoly hibát követ el az, aki egy erdő szélén megtalált őzgidát megpróbál megmenteni – derül ki a Mályi Madármentő Állomás közleményéből. Mostanában születnek ugyanis a szarvasfélék kicsinyei: akár lakott terület mellett is találhatunk a fűben meglapuló, az ember elől nem menekülő gidákat, borjakat.

„Ezek nem betegek vagy sérültek. Ne közelítsük, ne érintsük meg őket, mert ezzel a legjobb szándéktól vezérelve is megpecsételjük a sorsukat!”

– derül ki a közleményből.


Sajnos sokan nem tudják, hogy nagy bajt okoznak

A közleményből kiderül,

a kicsinyek az első hetekben nem tudják követni anyjukat, így az elfekteti őket, amíg táplálkozik, vagy ha veszélyt érez.

A gidák megpróbálnak a környezetükbe olvadni, mozdulatlanok akkor is, ha közel megyünk. Ha hozzájuk érünk, az emberszag rajtuk és környezetükön marad, és anyjuk nem gondozza őket tovább. Így vagy éhen halnak, vagy ragadozók – róka, aranysakál, kóbor kutya – prédájául esnek.

A jelek szerint ez az információ sokakhoz nem jutott el:

a napokban a Mályi Madármentő Állomásra már négy őzgidát vittek be. 

Az elhozott őzgidák minden esetben egészségesek, sértetlenek. Azonban, ha kiragadják őket a természetből, akkor már nem helyezhetők vissza, illetve később a szabadon engedés során is komoly nehézségek merülhetnek fel.


Ha sérült, akkor is inkább szakembert hívjunk

Az is fontos, hogy ilyenkor a kutyatartók is a szokásosnál jobban ügyeljenek kedvenceikre. Ha ugyanis az eb megkerget egy vemhes sutát vagy tehenet, az vetéléshez, sőt pusztulásához vezethet, emellett a kutyák a szaporulatban is kárt tehetnek.

Ha a gida, borjú egyértelműen sérült, vagy veszélyben van (pl. kaszálón találjuk), az ott illetékes vadásztársaságot értesíthetjük, elérhetőségeit a legegyszerűbben a rendőrségtől vagy a települések önkormányzatától lehet megtudni.

Az élő vad az állam tulajdona, így aki elviszi, a Btk. értelmében lopást követ el.

Országos Hírekállatvédelemállatmentés