2024.03.29, Péntek
Átfogó fejlesztésekre pályázhatnak a települések
Illusztráció (fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Átfogó fejlesztésekre pályázhatnak a települések

MTI

2019.04.09. 14:30

A pályázat keretében nyílászárócserét, hőszigetelést és fűtéskorszerűsítést is elnyerhetnek az önkormányzatok.

Hirdetés

Mintegy ötmilliárd forint értékben intézmény- és sportfejlesztésekre, valamint út- és járdafelújításra pályázhatnak az önkormányzatok – derült ki a mai sajtótájékoztatón. A fővárosi önkormányzatok 50 millió forintra pályázhatnak, a megyei jogú városok 40 millió forintra, a kisebb települések 15-30 millió forintra. Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár elmondta, hogy:

  • intézményfejlesztésre 2 milliárd forint,
  • sportfejlesztésre félmilliárd forint,
  • út- és járdafelújításra 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az államtitkár hozzátette, hogy az óvodafejlesztéseknél idén már elfogadják azokat a pályázatokat, ahol felújítás által bővül az intézmény befogadóképessége.

Az intézményfejlesztés során a bölcsődei és óvodai ellátás, illetve az egészségügyi alapellátás feltételeinek javítását, valamint a polgármesteri hivatalok fejlesztését támogatják. A pályázat elsődleges célja a már meglévő intézmények rekonstrukciója.  


Előnyt élveznek az akadálymentesítést célzó pályázatok

A pályázati kiírás szerint előnyt élveznek többek közt a fenntartási költségek csökkentését célzó fejlesztések – úgy mint a nyílászárócsere, a hőszigetelés vagy a fűtéskorszerűsítés - és azok, ahol akadálymentesítés történik.

A sportlétesítmények fejlesztésénél a cél az iskolai, óvodai, esetleg a szabadidős sporthoz kapcsolódó sportudvarok, tornatermek fejlesztése. Ez megvalósulhat sporteszközök beszerzésével, vagy az épület állapotának javításával, például a fűtés korszerűsítésével.

Elsősorban azokat a pályázatokat támogatják majd, ahol a sportlétesítmény több település kiszolgálására, több sportág befogadására alkalmas, és amelyekkel bővül a fogyatékossággal élők sportolási lehetősége.


Nagy igény kínálkozik az útfelújításokra

Évek óta a legnagyobb igény az út- és járdafelújítások támogatására van, és idén már a meglévő utak felújítását is támogatják a pályázat keretében. A belterületi utak, járdák és hidak esetében azokat a részesítik előnyben, amelyek a tömegközlekedés által igénybe vett utak felújítására irányulnak.    

A pályázatok benyújtásának határideje május 31-e, a tervek szerint a pályázatokat a nyár folyamán elbírálják. A támogatással 2020. december 31-éig kell elszámolniuk az önkormányzatoknak.

pályázatútfelújításOrszágos Hírekóvodapályázatokbölcsőde