2024.04.18, Csütörtök
86 ezer forintnyi üzemanyagból utazták körbe a földet
portfolio.hu

86 ezer forintnyi üzemanyagból utazták körbe a földet

portfolio.hu

2019.04.08. 14:12

Az elektromos autóval megtett leghosszabb út rekordját állította fel ezzel.

Hirdetés

Hollandiától Ausztriáig 33 országot szelt át elektromos autóval egy holland férfi. Wiebe Wakker vasárnap érkezett meg Sydney-be, ami a 95.000 kilométeres világkörüli útjának utolsó állomása volt. Elmondása szerint ekkora utat még senki sem tett meg elektromos autóval.

Évekig adományokból finanszírozták az útját

A klímaváltozás elleni fellépést sürgető Wakker Törökországon, Iránon, Indián, Burmán és Malajzián is átutazott. Útvonalát menet közben a honlapjára küldött meghívások alapján alakította ki. A több mint három évig tartó utazás költségeit, az autó töltését, a sofőr élelmét és szállását adományokból finanszírozták. Wakker a fenntartható mobilitás előnyeinek bemutatásával változtatni szeretne az emberek szemléletmódján és arra kívánja ösztönözni őket, hogy térjenek át az elektromos autóra.

Rengeteget spórolt, miközben óvta a környezetet

A férfi autója az úton mintegy 6785 liter üzemanyagot fogyasztott volna. Az elektromossá alakított Blue Bandit viszont 200 kilométert képes megtenni egy töltéssel. Így a kocsi feltöltésére egész úton mindössze 300 dollárt (86 ezer forintot) kellett költenie.

Országos Hírekelektromos autókörnyezetvédelemutazásautóvilágrekordkörnyezetbarát