2024.03.19, Kedd
Ki legyen 2019 hétköznapi roma hőse?
Fotók: Déri Miklós - RSK

Ki legyen 2019 hétköznapi roma hőse?

index.hu

2019.04.05. 10:30

Az építőipari cég nagyon büszke jelöltjére, aki messziről indult, de ma már milliárdos projektekben dolgozik.

Hirdetés

Esélyes lehet az Aranypánt-díj elnyerésére az A-Híd Zrt. építészmérnöke, Salné Balogh Erzsébet, mellyel az országban értékteremtő tevékenységet végző romákat díjazzák immár ötödik alkalommal.

Az Aranypánt-díj az egyik legjelentősebb magyar civil díj, melyet 2015-ben alapított a Roma Sajtóközpont. Minden évben több tucatnyi roma embert jelölnek a díjra, akik egyebek mellett a szakmájukban is elismerést vívtak ki. A roma civil szervezetekből álló zsűri közülük választotta ki az idei év tíz jelöltjét.


Építőipari családból indult, de orvosnak készült

Salné Balogh Erzsébet már 7 éve az A-Híd Zrt.-nél építészmérnökként milliárdos projekteket készít elő, és ha kell, projektet vezet. Mellette tudományos tevékenységet is folytat – témavezető egy kutatásban. Az a megtiszteltetés érte, hogy együtt dolgozhat a győri Széchenyi István Egyetemmel és előadott már a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is.

 

Salné Balogh Erzsébet, az A-Híd építészmérnöke

Erzsébet eredetileg orvosnak készült, de egy tanári vélemény ettől végül eltántorította. Az építőipar viszont egész életében körbevette őt – nagyapja vályogvető, édesapja hidegburkoló volt, ahogy nagybátyjai is az építőiparban dolgoznak.

Szerettem rajzolni, jól ment a fizika, a matek különösen, azt gondoltam, inkább építész leszek

– mondta el pályaválasztásáról Erzsébet.

Végül a Pécsi Tudományegyetem Építészmérnöki szakán kötött ki, ahol építészmérnöki diploma mellé egy építész szakos mérnöktanári végzettséget is szerzett 2006-ban.


Nem volt egyszerű elindulni a pályán

Az egyetem elvégzése után hazatérve pályakezdőként nehezen tudott elhelyezkedni, hiszen akkoriban vette kezdetét egy közel tíz évig tartó válság az építőiparban. Hónapokig tartott az álláskeresés, de a szakmájában tudott elhelyezkedni, ahol szinte azonnal fajsúlyos projekteket bíztak rá, a folyamatos szakmai kihívások terhei alatt pedig kiváló mérnökké érett.

Erzsébet nagyon szereti a munkahelyét, melyről mindig elismerősen nyilatkozik.

Szerencsésnek érzem magam azért, hogy olyan helyen dolgozhatok, ahol a rasszizmust hírből sem ismerik. Mindenkit a teljesítménye alapján ítélnek meg.

Hozzátette azt is: „kevesen tudják vagy akarják elismerni, de a cigányok már a nagyszüleim idejében is meghatározók voltak az építőiparban és azok a mai napig. Nagyon sok tehetséges, tisztességes roma emberrel dolgozom együtt hála istennek”.

A jelöltek listája:

  • Salné Balogh Erzsébet - építészmérnök,
  • Balog József - zongoraművész,
  • Papp Róbert - televíziós riporter, rendezőasszisztens,
  • Kocsis Krisztián - neurobiológus,
  • Oláh József - magyar néptánctanár,
  • Nagy Gusztáv - műfordító, költő, pedadógus,
  • Puporka Elemér - pedagógiai asszisztens, népzenész,
  • Rontó Renáta - politikatudományi doktorandusz,
  • Sőregi Tibor - mérnök, gyárigazgató,
  • Sztojka Edina – ápolónő.

A jelöltekre szavazni ezen a linken lehet.

A győztesről április 8-ig, a Nemzetközi Roma Napig dönthet a közönség. A díjat a Nemzetközi Roma Napon, április 8-án a Budapest Jazz Clubban egy gálaműsor keretében adja át a Roma Sajtóközpont.

Országos HíreképítőiparA-Híd Zrt.