2024.03.19, Kedd
Modernebb és kényelmesebb belsővel várja a kirándulókat a Kékestető kilátója
fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Modernebb és kényelmesebb belsővel várja a kirándulókat a Kékestető kilátója

magyarepitok.hu

2018.11.17. 08:00

Az ikonikus, TV-toronyként is funkcionáló helyszín felújítását számos további fejlesztés fogja követni egy új kormányhatározatnak köszönhetően.

Hirdetés

Jelentős felújításon esett át a TV-torony kilátó a Kékestetőn az elmúlt két és fél hónapban. Bene Csaba, a kilátót két éve üzemeltető Mátra Gasztronómia Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a kivitelezés során:

  • új burkolatot kapott a bejárati rész és a földszint,
  • megújult a világítás, így könnyebb odatalálni télen is,
  • a bejárati ajtót leszigetelték,
  • a kilátó lenti részén és a presszóban is kialakítottak két-két mosdót, ami a vendégek régi kívánsága volt.
A képre kattintva galéria nyílik!

A felújítás célja elsősorban az volt, hogy az ide látogató vendégek minél több időt töltsenek el Kékestetőn, le tudjanak ülni, kávézhassanak a kilátásban gyönyörködve, élvezhessék a gyógyító klímát. Jövőre a játszóteret is új játékokkal szeretnék bővíteni. Bene Csaba hozzátette, hogy a közelgő a síszezonra való tekintettel korszerűsödött a beléptetőrendszer és a síkölcsönző, új felszerelések várják a látogatókat. Emellett szeptember 8-án túrasorozatot indítottak az Első lépés a természetbe címmel, melynek célja, hogy az embereket minél kisebb kortól rávezessék a természet szeretetére.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a közelmúltban megszületett a kormányhatározat Kékestető kiemelt fejlesztéséről. Szavai szerint az ökoturizmus területén hatalmas jelentősége van ennek az ikonikus helyszínnek, ahol a kilátó megújítása csak az első lépés. Többek között kabinos felvonót terveznek, hogy csökkentsék az autóforgalmat, de még más, szintén óriási lehetőségek is vannak, számos szervezetet szeretnének bevonni a tervezésbe. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, a mátrai turizmus tavaly ünnepelte 130-ik évfordulóját és a turistaforgalom az utóbbi években duplájára nőtt.

 

130 éve épült az első kilátó Kékestetőn

Tóth András, az épülettulajdonos Antenna Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója történeti áttekintés keretében felidézte, hogy a Kékesen 1888-ban épült az első, fából készült kilátó a Mátrai Egylet jóvoltából. A 20 méter magas, Vass József népjóléti miniszterről elnevezet szerkezethez 1926-ban menedékkunyhót is építettek. Mindezt azonban a II. világháborúban elszenvedett rombolás miatt le kellett bontani. Ezután 1958-ban épült fel a Távközlési Kutatóintézet kőépülete, amely még ma is áll. Itt kapott helyett a tv állomás 1960-ban, majd a ’70-es években egy szálloda is épült ide.

A jelenlegi, kezdetben 176 méter magas kilátót 1981-ben adták át. Az első 80 méteréhez 1300 köbméter vasbetont használtak fel, a többi pedig 500 tonnányi acélszerkezet. Időközben a régi tv torony összeomlott és ezért ide telepítettek át minden távközlési berendezést. A toronyban 100 méter magasra lift visz fel, utána csak egy szűk létrán lehet felmenni. A technikai fejlődés miatt rengeteg hely felszabadult a toronyban, ma már jóval kisebb helyen és kevesebb felügyelet mellett elfér az a berendezés, amivel az adást sugározzák.

2014-ben a szükségessé vált antennacsere során egy jelentős darabot kivágtak az acélszerkezetből, így a torony magassága 151 méteresre csökkent. Erre azért volt szükség, hogy megszüntethessék a telente eljegesedő és balesetveszélyes lengéscsillapító köteleket, amelyekkel a torony ki volt feszítve.

Galéria

HE-DO Kft.Országos Hírekkékestetőökoturizmuskilátók