2024.03.28, Csütörtök

Az Index nem lett a tulajdonunk - Megszólaltak a CEMP-X Online új tulajdonosai

napi.hu

2018.09.19. 16:36

A laphálózatunkat működtető Regon Zrt. tulajdonosa Oltyán József a napokban Ziegler Gáborral közösen megvásárolta a CEMP-X Online Zrt.-t. A sikeres tranzakció hátteréről és céljairól a két tulajdonos a napi.hu-nak adott minden részletre kiterjedő interjút.

Hirdetés

 A hétfő esti bejelentészerint Spéder Zoltán a Silhouette Capital Management Kft.-n keresztül értékesítette Önöknek a CEMP-X Online Zrt.-ben, az online kiadóvállalatokat működtető vagyonkezelő társaságban lévő tulajdonrészét. Így az Önök kizárólagos irányítása alá kerültek a CEMP-X Online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft. Miért most vették meg a médiacsoportot?

 

Ziegler Gábor: A vételhez kell az eladói akarat is. Spéder Zoltán az elmúlt két évben lépésről-lépésre vált meg a médiaértékeltségeitől: előbb Portfolio.hu-t is tulajdonló Net Média Zrt.-t adta el, majd többek közt az Inforádiót és a hozzá kapcsolódó portált is, úgy gondolom a mostani tulajdonosváltás is ennek a folyamatnak a része.

A hétfőn bejelentett adásvétel nem előzmény nélküli, pár éve felajánlotta már ezt a lehetőséget akkori társaimnak és nekem, de akkor végül nem lett üzlet a dologból. Most, hogy a lehetőség újra felmerült, már én is másként álltam az ügyhöz, hiszen az előzmények miatt ismertem az esetleges buktatókat. Ezért kerestem meg Józsit akivel 20 éve ismerjük egymást, illetve vagyunk barátok.

Oltyán József: Amikor Gábor felhívott és leültünk beszélgetni már az elején nem volt kérdés, hogy belevágunk-e. Az üzleti lehetőségeket mindig is keresem, ráadásul médiavállalkozó lennék cirka 20 éve, a mostani pedig jó lehetőségnek tűnt.

- Miért pont Oltyán Józsefet kereste meg?

Ziegler Gábor: Egy ilyen típusú vállalkozásnál az a fajta médiacég alapítási-működtetési szakértelem, akár ágazati kapcsolatrendszer, amellyel rendelkezik, nagy hozzáadott értéket jelent, ahogy a tőkemozgósítási képessége is jóval nagyobb, mint az enyém. E cégek működtetésében, vezetésében otthon vagyok, ott nem kell segítség, a többiben pedig szükségem volt a tapasztalataira, piacismeretére.

- Mekkora volt a vételár?

Ziegler Gábor: Ez üzleti titok.

- A hírek szerint hitelből vásároltak.

Oltyán József: Annyit elárulhatok, hogy kevés saját erő mellett az adásvétel többségét valóban hitelből fizettük.

Ziegler Gábor: A hitel visszafizetéséhez, jelentős biztonságot ad, hogy elmúlt időszak eredménykimutatásai szerint jelentős pozitív eredményt értek el a megvásárolt cégek.

Ziegler Gábor - Fotó forrása: CEMP-X Online Zrt.


- Az Index.hu szerkesztőségének függetlensége a tulajdonosváltásról szóló közleményekben is az egyik leghangsúlyosabb rész volt. Ezt hogyan lehet a jövőben is garantálni?

Ziegler Gábor: Két okból hangsúlyoztuk ennyire: nyilvánvaló volt, hogy a viharos múlt és az Index.hu társadalmi szerepe miatt ez érdekel majd mindenkit, másrészt azt is előre lehetett látni, hogy konkurens termékek nem fognak kesztyűs kézzel bánni velünk.

A kérdésére pedig a válasz, hogy az Index.hu függetlenségét az garantálja, hogy semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk. De üzleti okokból sem áll érdekünkben. Az Index.hu a hirdetési árbevétel felét hozza a CEMP SH Kft.-nek, ezért az üzletmenet szempontjából alapvető fontosságú, hogy biztosítva legyen a legnagyobb partnerünk zavartalan működése. Független, nagy olvasottságú és kifejezetten színvonalas Index.hu-ra van szükségünk üzletileg is - ez lehet a CEMP-X Online sikerének is a garanciája.

- A tegnapi bejelentésben az is szerepelt, hogy az NP Nanga Parbat 17 Zrt. részvényeinek megszerzésére azért volt szükségük, mert a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) az Index.hu Zrt.-t kockázatosnak tűnő konstrukcióban szerezte meg a Pro-Ráta Holdingtól. Az MFA kinek és mennyivel tartozott?

Ziegler Gábor: Ez az alapítvány üzleti titka. A tárgyalások és az átvilágítás során úgy láttuk, hogy itt van egy bizonyos kockázat, amelyet ki kell küszöbölni, hogy a CEMP-X Online sikeres legyen. Emiatt kellett megvásárolni a céget. Azt elmondhatom, hogy ez az összeg - a CEMP-X Online értékéhez képest - nem volt jelentős. Volt egy csökkenő összegű kitettség, amelyet muszáj volt kezelni, ha meg akarjuk szerezni a Cemp-X Online médiaportfólióját és értékesítési hálózatát.

Oltyán József: Ezzel sikerült elérni, hogy a CEMP SH Kft. marad a jövőben az Index.hu kizárólagos felületértékesítője. Fontos volt az üzleti tervekhez, hogy kizárjuk a kockázatokat. És ahogyan Gábor is említette ezzel az alapítvány és az Index.hu Zrt vagyoni helyzetére nem szereztünk befolyást, a működés az eddigi mederben halad tovább.
 

Karrierív: Ziegler Gábor

Pályafutását biztosítási, pénzügyi területen kezdte, amely területről a Winterthur Pénztárszolgáltató Zrt.-nél betöltött területi vezető pozícióját és az Eurodirektnél ellátott értékesítési igazgatói pozícióját követően igazolt 2000-ben az Index kiadójához. 2008 májusától 2013 végéig a kiadó értékesítési igazgatója, azt követően 2017. áprilisáig a cég igazgatósági tagja. Az Index korábbi anyacége, a Central European Media & Publishing (CEMP) 2014-ben létrehozott, a CEMP-cégcsoport kiadóit kiszolgáló értékesítési egységének a CEMP Sales House-nak (SH) a kezdetektől ügyvezetője. 2015-ben részt vett CEMP SH, a Central Media, és az Origo közös leányvállalatának, a Hoppexnek - hazai programozott piactér - a létrehozásában, melynek működését a CEMP SH oldaláról jelenleg is felügyeli. Az IAB Hungary 2008-as megalakulásától 2017. szeptemberéig elnökségi tagja, másfél évig szervezet alelnöke. A hazai online közönségmérést szolgáltató Digitális Közönségmérési Tanácsnak (dkt.hu) 2013-as indulása óta elnökségi tagja.


- Akkor továbbra is Bodolai László személye marad a garancia, hogy megmarad az Index.hu függetlensége?

Oltyán József: Így van, az egyik garanciális pont az ő személye.

- Az ügylet bejelentésekor azonnal végigfutott a médiában a hír Oltyán József KDNP-s háttere, illetve a Zuschlag-körökhöz való kötődése. Mit szól ezekhez?

Oltyán József: Nem kellett komoly oknyomozói munka a KDNP-ben betöltött szerepem megismeréséhez, ugyanis szándékosan beleírtuk az adásvételről szóló közleményünkbe. Annak ellenére, hogy számítottam heves reakciókra, mégis egészen szürreális élmény, amit a sajtó egy része ebből kikerekített. Semmilyen módon nem veszek részt az országos politikában és nem is tervezem. A megyei alapszervezetbe magánéleti okokból néhány éve kértem a felvételemet, ahol társadalmi munkában látom el a feladatomat. Az üzleti döntéseimet semmilyen módon nem befolyásolja a KDNP-s munkám.

Az MSZP-nek soha nem voltam tagja, Zuschlag Jánost pedig életemben egyszer láttam, körülbelül 8 méterről, amikor 2006-ban átvette Bács-Kiskun megyei önkormányzati mandátumát. Az eseményen az Index megyei mutációját a hirös.index.hu-t képviseltem, amelynek közel 13 évig voltam a kiadója.

- A 444.hu az Indexre nézve nem feltétlenül pozitív kommenteket vett elő Oltyán Józseftől. Fenntartja az állításait?

Oltyán József: Javaslom, hogy mindenki gondolkozzon el egy picit azon, hogy mi érdeke fűződik a 444.hu-nak előszedni a különféle kommentjeimet, és hétfő óta napirenden tartani az Index.hu függetlenségének kérdését, összemosni mindezt a KDNP-s szerepemmel. Annak ellenére is, hogy világosan fogalmaztunk: a felületek értékesítése kapcsán kötődünk az Index.hu-hoz, nem vagyunk a tulajdonosai, nincs befolyásunk a lap tartalmára.

A 444.hu által szemlézett kommentjeimet magánszemélyként írtam, a véleményem fenntartom. Amit az Indexről írtam, ahhoz azért érdemes azt is hozzátenni, hogy érzelmileg szálak fűznek a laphoz, hiszen több mint egy évtizedig voltam a megyei mutáció kiadója. Bevallom, hajlamos vagyok "felhúzni" magam, ha olyat olvasok az Indexen, amelyről tudom, hogy nem pontos. Más újságoknál nem érdekel a pontatlanság, de az Indexnél igen, mert a hírös.index.hu működtetése óta, ha lehet így mondani: "Indexes"-nek tartom magam.

A CEMP-X Online kivásárlásában pedig az üzleti rész érdekel, nyereséget szeretnénk elérni.

Ziegler Gábor: Szükségtelen ezt tovább gondolni, nincs ebben több. Annak, hogy Józsi mit csinál a Facebookon, milyen a politikai meggyőződése, nem hiszem, hogy például a Femina.hu szempontjából volna jelentősége, de a CEMP egyéb portáljainál se volt annak, hogy az eddigi tulajdonosoknak milyenek a politikai nézetei. Ennek nincs különösebb szerepe, pláne úgy, hogy én viszem a cégcsoport vezetését.

Mennyire lesz aktív tulajdonos Oltyán József?

Oltyán József: A napi operatív munkában biztosan nem szeretnék részt venni, mint Gábor. De természetesen a társaságok igazgatóságának a munkájában részt kívánok venni. A többi pedig alakul majd idővel.

Oltyán József - Fotó forrása: Napi.hu


- Hogyan működhet a jövőben a cégcsoport?

Ziegler Gábor: Többféle piacvezető kiadványról van szó, ám kiadványszinten is erősíteni kell azt a bázist, amelyre építhetünk a jövőben. Magyarán: erősödjön a tartalom, ezáltal növekedjen az olvasói bázis, ennek köszönhetően végül nagyobb bevételeket könyvelhessünk el. Mi ebben stratégiai és értékesítési oldalról tudjuk támogatni a csoporthoz tartozó kiadóvállalatokat.

- Hol lesz a cégcsoport 5 év múlva?

Oltyán József: A digitális és online lappiac folyamatosan bővül és változik, erre ezért nehéz válaszolni. Szeretnénk megtartani a csoport piacvezető és véleményformáló szerepét ezen a területen.

- Mit tartalmaz az üzleti terv?

Ziegler Gábor: A tavalyi számok alapján további egészséges növekedésre számítunk. A CEMP SH Kft. hirdetési árbevétele 5,4 százalékkal nőtt az idei első félévben. Egyelőre az látszik, hogy akkor működhet a dolog, ha jó kiadványokat készítünk, ezáltal erősödnek a kiadóink, miközben az anyagi kötelezettségeknek is meg tudunk felelni.

- Meddig maradhat meg a cégcsoportnak az Index.hu felületeinek értékesítésétől való függősége?

Ziegler Gábor: Ebben az elmúlt években már volt érdemi változás. Az olvasottság összetétele például a Napi.hu-nál is sokat változott, hiszen jelentősen nőtt a közösségi médiából, illetve a Google-ből érkezők aránya. Ez összefügg a mobil olvasottság növekvő mértékével is. Ez azonban a cégcsoport nem minden tagjánál történt így, holott szükséges ebbe az irányba haladni.

Ugyanakkor, ha van lehetőség arra, hogy az ország első számú hírportáljával együttműködjünk és onnan látogatók érkezzenek, akkor ezzel a lehetőséggel élni kell.

- Az Index.hu nagy küzdelemben van két fő vetélytársával a 24.hu-val és az Origóval. Hogyan látják ezt a versenyt?

Ziegler Gábor: Amennyiben az augusztusi adatokat nézzük, úgy azt látjuk, hogy a napi átlag teljes felhasználó szám az Index.hu-nál 695 ezer volt, a 24.hu-nál 630 ezer, míg az Origónál 626 ezer fő. Azaz van egy jó kiindulási alapunk, miközben a 24.hu jön fel, az Origo pedig kedvezőtlen pályát fut. Bízunk benne, hogy az első helyet sikerül az Indexnek megtartani, remek szakemberek dolgoznak a cégnél.

Oltyán József: Ma Magyarországon online szinten a legszélesebb portfólió a CEMP-X Online Zrt. birtokában van, erre lehet építeni.

- A cégcsoport vezetésében lesz változás az eddigi gyakorlathoz képest?

Ziegler Gábor: A kiadványvezetők eddig is nekem riportoltak, de a korábbiakban mindig is volt egy rendszeres tulajdonosi jelenlét a kiadóvállalatoknál. Ez jelentősen változni fog, mivel egyik tulajdonosként én leszek a cégcsoport vezérigazgatója is.

- A cégháló tisztul majd? Várható-e, hogy összevonják a cégeket?

Ziegler Gábor: Amennyiben anyagilag előnyös, akkor igen. Van egy struktúra, amely jelenleg is működik, ezt át kell venni és működtetni. Ezt követően pedig, hogy ha minden szempontból úgy érezzük, hogy látjuk már a részleteket, akkor végiggondoljuk az esetleges strukturális egyszerűsítéseket.

- A szerkesztőségek életében várható-e változás?

Ziegler Gábor: Jelentős változások nem, legalábbis biztosan nem személyi kérdésekben. Egyszerűsíteni szeretnénk a működési folyamatokat, illetve a kiadók hatékonyságát növelni.

- Szerepel a tervek között új márkák megvétele vagy új szegmensekbe való belépés?

Ziegler Gábor: Alapvetően a most megvásárolt cégek működését szeretnénk javítani és nem új tranzakción gondolkodunk. Örülünk, hogy a vételárat kifizettük.

Véleményem szerint elsődleges fontosságú, hogy a hirdetési bevételeken túli bevételek aránya nőjön. Ez igen fontos stabilitás szempontjából. A Napi.hu kifejezetten sikeres ebből a szempontból, itt a bevételek fele egyéb projektekből érkezik, de a TotalCar.hu tömegrendezvényei is idén váltak nyereségessé. Jelenleg tehát azon dolgozunk, hogy végigvigyük a korábban elindított folyamatokat, ha ezekkel végeztünk, úgy jöhet bármi más.


Karrierív: Oltyán József

Jelenleg két működő társaság vezető tisztségviselője. A 2011-ben létrehozott Makroler Kft. ügyvezetője és a 2015-ben alapított Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója. A tulajdonában álló társaságok bevétele 2018-ban meghaladják a nettó 2 milliárd forintot. Pályafutásának első éveiben biztosítási területen dolgozott.1997-től a Winterthur Pénztárszolgáltató Zrt. vállalati tanácsadója, majd a társaság projektmenedzsere. Ziegler Gáborhoz a pénztárszolgáltatónál eltöltött közös évek óta, 20 éves ismertség és barátság köti.

2000 őszén alapította meg az Index.hu Bács-Kiskun megyei mutációját a www.hiros.index.hu hírportált, amit 2013. január 7-ig üzemeltetett. 2010-ben megszervezte a magyar tulajdonú vidéki hírportálok tömörülését a Regon-csoportot.

2013. január 7-től alapító-főszerkesztője a www.bacsmegye.hu Bács-Kiskun megyei hírportálnak. 2015-ben megalapította a www.magyarepitok.hu építőipari hírportált (amely jelenleg az iparág vezető tartalomszolgáltatója), valamint a Nogradhont.hu (Nógrád-megye), Pestpilis.hu (Pest-megye), JNSZ.hu (Jász-Nagykun Szolnok megye), Fejervar.hu (Fejér megye), Tolnavar.hu (Tolna megye), Baranyavar.hu (Baranya), Somogyivar.hu (Somogy-megye) portálokat.

Jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke.


- A 444.hu pedzegette, hogy tiltólistán volt az Index eddig több kormányközeli banknál és ez egy csapásra megváltozott. Hívta Önöket bárki a felvásárlás bejelentése óta?

Ziegler Gábor: Nem, de a nagyobb baj az, hogy a munkatársainkat sem. Azt gondolom, hogy egy hirdető döntése mögött milyen motivációk állnak, azt nem a mi dolgunk megítélni.

A megközelítésem változatlan: ha valaki megfelel a törvényeknek, kifizeti a hirdetési árainkat, nem káros a kiadványainkra a kommunikáció, amit folytat, akkor felvesszük a hirdetést. Az is változatlan, hogy minden piaci szereplőtől megpróbálunk árbevételt elérni.

Ha pedig a tulajdonosváltás kapcsán könnyebb lesz a dolgunk, akkor könnyebben fogjuk kihasználni a lehetőségeket, de az igyekezetünk nem változik. Az értékesítési kollégák mindenkivel munkakapcsolatban voltak az elmúlt években, ez ezután sem változik.

- Mikorra várják, hogy pozitívba fordul a befektetésük?

Oltyán József: Bízunk abban, hogy néhány éven belül. Nagyon kemény volt a vételi folyamat és a következő hetek sem lesznek egyszerűek, el kell nyernünk a bizalmat. Amikor tegnap idejöttem, csupa ideges arcot láttam, márpedig ezeknek a cégeknek és kiadóvállalatoknak az értékét az itt dolgozó emberek adják. A rövid- és középtávú anyagi biztonságot garantáljuk. A hosszú távú pénzügyi terveken dolgozunk, megnézzük a piac mit szól hozzánk.

Címlapkép forrása: Napi.hu.

A Napi.hu a CEMP-X Online-csoport tagja.

Országos HírekmédiaRegon Zrt.