2024.03.28, Csütörtök
Mészáros János: A nemzet jövője személyes felelősség is
fotók: Dernovics Tamás/Magyar Gyógyítók

Mészáros János: A nemzet jövője személyes felelősség is

Magyar Gyógyítók

2018.03.09. 16:47

Hogyan születhet több magyar gyermek? - erre a kérdésre keresték a közös választ több tudományág képviselői, egyházi vezetők és szakpolitikusok Kecskemét után most Gyulán is.

Hirdetés

Gyulán tartották meg 2018. március 6-án a Kecskeméten megkezdődött Demográfiai és Egészségpolitikai Konferenciasorozat második eseményét. A felszólaló orvosok, tudományos szakemberek és egyházi vezetők az állam szakpolitikusaival egyeztettek a Magyarországon – mint minden nyugati társadalomban – roppant fontossá vált témáról.

 

A statisztikák döbbentenek rá a felelősségre

 

Mészáros János helyettes államtitkár (A képre kattintva galéria nyílik.)

 

Dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, az esemény védnöke lapunknak elmondta: a konferenciasorozatnak olyan információátadási feladatai vannak, melyekkel a nemzet megmaradását célozza. "Akár születési, akár halálozási rátáról, vagy az egészségesen eltöltött életévekről beszélünk, statisztikai mutatókról van szó, melyeket fontos adatbázisba rendezni és az ezekből következő tendenciákat bemutatni a szakértő és a laikus hallgatóságnak is,

hogy mindenki rádöbbenjen arra: személyes felelőssége és vállalása a családalapítás, a gyermekvállalás, ami a nemzet megmaradásának alapja és záloga."

 

A határon túlra is ellátogat a konferenciasorozat

 

Mák Kornél, a KDNP Bács-Kiskun megyei elnöke

Mák Kornél, a KDNP Bács-Kiskun megyei elnöke a konferencia előtt kifejtette: Magyarország elsődleges népesedéspolitikai szempontja, hogy minél többen legyünk a közeljövőben is. Az ezt a célt szem előtt tartó konferenciasorozat hamarosan Szegedre, Pécsre, Székesfehérvárra, illetve Tusványosra és Zentára, a határon túlra is ellátogat – tájékoztatott a szervezésben fontos szerepet játszó dél-alföldi politikus.

 

Családbarát intézkedések határozzák meg a szakpolitikát

A család a hozzánk legközelebb eső kórház, a gyerekeink első iskolája, és egyben a legjobb, legszebb öregek otthona is.

– idézte a konferencia első gondolataként XVI. Benedek pápát Görgényi Ernő polgármester, ezzel előrevetítve a találkozó több témáját is. A szakmai eszmecserét ezután Mészáros János nyitotta meg.

 

Görgényi Ernő gyulai polgármester

Az orvos-politikus kiemelte: a hazai szakpolitikát az elmúlt időben családbarát intézkedések határozták meg és ez a téma fontos eleme a konferenciának is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy statisztikai adatok és a rideg számok azt mutatják, hogy hathatós pozitív intézedések nélkül a jelen pillanatban tapasztalható fogyás folytatódik, ez ellen pedig fel kell lépni.

Ezzel kapcsolatban mind a születésekkel, mind az életminőséggel kapcsolatban is elmondta álláspontját. Először hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer azért dolgozik nap mint nap, 0-24 órában, hogy az egészségben eltöltött életévek száma minél magasabb lehessen.

 

 

Ezzel együtt azt is kiemelte, hogy a családok támogatása is fontos, ezt pedig a kormány egy a napokban bejelentett 10 milliárd forintos szülészeti osztályfejlesztési pályázattal is támogatja. A helyettes államtitkár ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy az emberek felelősek a saját egészségükért, ahhoz pedig hogy ezt megőrizzék informált döntéseket kell hozniuk. A szakpolitikus erre bővebben későbbi előadásában tért ki.

 

Az egészségügyi intézmények egész életükben segítenek az embereknek

Dr. Becsei László, a konferenciának otthont adó, Gyulán is aktív, több intézmény összevonásával két éve kialakított Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója lapunknak elmondta: mintegy 2000 ágyon 3000 dolgozóval látják el a megye nagy részét, bizonyos szakterületeken pedig az egész megyét. A sikeres integráció után most térképezik fel azokat a területeket, melyekkel a jövőbeli változásokat megalapozhatják.

 

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója

A demográfiai folyamatokkal kapcsolatban mint egészségügyi intézménynek, a Békés Megyei Központ Kórháznak is feladata, hogy az általában követhető csökkenő népesedési tendecián igyekezzen jó irányba változtatni - fejtette ki a vezető. Ez egyben azt is jelenti, hogy a születő gyermekek minél egészségesebben jöhessenek a világra, illetve az is fontos része, hogy ezt követően a lakoság egészségének javításában a kórház részt vegyen - emelte ki. 

Becsei László hangsúlyozta, hogy a gyógyítás maga csak az egészségi állapot kisebb részéért felelős, a fennmaradó részt pedig több ágazat összefogásának eredményeképpen, egyéni felelősségvállalással és állami feladatvállalással lehet elérni. 

A környezeti ártalmak egészségkárosító hatásainak csökkentése ugyanúgy közös feladata az ágazat összes szereplőjének, mint a betegségek megelőzése is

- emelte ki. A főigazgató örömét fejezte ki, hogy a második e témában szervezett konferencia Gyulára érkezhetett.

 

A lélek egészsége is fontos

Mák Kornél a konferencián visszatérő előadóként az egészséges életmód multidiszciplináris megközelítéséről beszélt. Kiemelte, hogy az egészség testi és lelki jólét is egyben, majd hozzátette, hogy mai társadalmunkban az elbizonytalanodás és a célnélküliség is komoly problémát jelentenek.

Az ember csak akkor lehet egészséges, ha a lelki békéje és a belső szabadsága is megvan

– fejtette ki Mák Kornél. Ehhez szükség van az önkultúrára, ami által az autonóm ember önmagát változtathatja, illeve szükséges az is, hogy az ember képes legyen gondról való gondolkodásra, ami pedig belső motivációval érhető el.

 

 

Mák Kornél előadása végén zárógondolatként elmondta, hogy a pszichiátria, az általános orvostudomány és a pszichológia közös multidiszciplináris alkalmazásával az életminőség javításáért sokat lehet tenni.

 

Az informatika egyre fontosabb szerepet játszik az egészségügyben

Mészáros János az első előadási blokkban résztvevőként az informatika egészségpolitikai szerepéről beszélt. Mielőtt felszólalásának a digitális egészségügyről szóló részéhez ért volna, kiemelte:

az egészség nem csupán a betegség hiányát, hanem egyben a testi-lelki jólétet is jelenti.

A helyettes államtitkár kitért a nem fertőző krónikus betegségek által okozta kihívásokra és kifejtette: az egészségtudatos egyéni felelősségvállalás és az egészségtudatos magatartás fontos, mint ahogyan az az eszközrendszer is, amivel ezt fejleszteni lehet.

 

 

Az informatika a mai világban az egészségügyi ellátórendszernek is a szerves része, így a tavaly bevezetett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) is az egészségbiztonságot célzó fejlesztésként működik - derült ki a szakpolitikus előadásából. Ennek a rendszernek a használatával az intézmények önállóságának fenntartása mellett segítséget lehet nyújtani az egészségügy szereplőinek és hiteles információkat lehet nyújtani az állampolgároknak. 

 

A szakpolitikus rámutatott, hogy az ellátóoldalt olyan eszközök is segítik, mint az e-recept, vagy az e-beutaló. Emellett, amikor az egészségügynek humánerőforrás-problémái vannak, a távoli konzílium és a digitális képtovábbítási lehetőségek is hasznosak - tette hozzá. Az előadásból emellett kiderült, hogy a rendszer páciensek számára átlátható és csak akkor működhet jól, ha a digitális önrendelkezésnek megfelelően az ellátott szabhatja meg, hogy milyen körülmények között kezelik adatait.

 

Tovább dolgoznak a következő konferenciákon

A magyar népesedési folyamatok feltárására és pozitív irányba való befolyásolására indult konferenciasorozat a közeljövőben folytatódni fog - derült ki Gyulán, miután az eseményen jóval többen jelentek meg, mint korábban Kecskeméten. A résztvevők a kihívások ellenére is pozitívan tekintettek a magyar családalapítás, gyermekvállalás és egészségtudatos élet jövőjére.

 

Forrás: Szabó Ákos - Magyar Gyógyítók

Galéria