2022.10.03, Hétfő

Meglepő betűvel jön az új magyar rendszám

origo.hu

2018.01.16. 10:03

Még az idén befejeződik a P betűvel kezdődő rendszámok kiadása Magyarországon, de nem az következik, amire sokan számítanak.

Hirdetés

A legújabb rendszámokat gyűjtő topikban tették fel nemrég a kérdést, hogy várhatóan mikor kezdődik Magyarországon a Q betűs rendszámok kiadása? Jelenleg a P betűvel kezdődőket osztják az okmányirodák, a kérdező pedig azt feltételezte, hogy a Q betű lesz a következő állomás.

De nem a Q jön.Ahogy korábban az N után az O, a Q betű is kimarad a sorból. A magyarázat ugyanaz, mint az O esetében volt, vagyis ezt a karaktert könnyen összetéveszthetik a nullával a rendszámfelismerő szoftverek, főleg, ha tömegesen vannak jelen az utakon.

Magyarországon évek óta nem is végződnek a sorozatban kiadott rendszámok O-ra, Q-ra és I-re, utóbbit az 1-essel lehetne könnyen összetéveszteni. Egyéni rendszámként természetesen bárki vásárolhat magának O vagy Q betűvel kezdődő rendszámot, a három betű, három szám kombináció ára 112 450 forint.

Az R betűvel kezdődő rendszámok várhatóan 2018 májusában vagy júniusában fognak megjelenni az utakon - írta a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. korábban az Origónak. Jelenleg PRS-nél tartanak a kiadások.

forrás: origo.hu

Országos Hírekgépjármű rendszám