2024.07.16, Kedd

Nő a beavatkozások biztonsága - Két magyar fejlesztésű gépjárműfecskendő került a megyébe

2016.04.18. 10:18

Tíz HEROS-RÁBA AQUADUX-X típusú gépjárműfecskendőt adtak át, ebből kettőt Bács-Kiskun megyének.

Tíz HEROS-RÁBA AQUADUX-X típusú gépjárműfecskendőt, valamint összesen öt, kétféle mentési magasságú IVECO-Magirus magasból mentő gépjárművet adott át Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. Az átadott tíz gépjárműfecskendőből kettő Bács-Kiskun megyében – Kiskunhalason és Kiskunfélegyházán – teljesít majd szolgálatot, ezzel is növelve a megye biztonságát. A járművek indítókulcsát és az átvételről szóló emléklapot Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató vette át.

 

A gépjárműfecskendők cseréje azért is időszerű, mert az ilyen típusú eszközök napi szolgálatot látnak el, átlagéletkoruk meghaladja a tizenöt esztendőt, és az sem elhanyagolható tényező, hogy a klímaváltozással összefüggő természeti jelenségek a korábbinál jóval több feladatot adnak, ezt pedig megérzik a fecskendők is. A két új gépjárműfecskendő egy-egy - több ezer bevetésen résztvevő - tizennyolc éve szolgálatban lévő jármű helyét veszi át.

A gépjárműfecskendők műszaki paramétereit a BM OKF a szakterületekkel egyeztetve, a korábban beszerzett hasonló jármű műszaki képességeire, valamint a beszerezések óta megjelent technikai újdonságokra alapozva állította össze. A jármű a beavatkozó állomány mind városi környezetben, mind lakott területen kívüli, akár nehéz terepviszonyok között lévő kárhelyszínre szállítását biztosítja, ezek mellett kiemelt oltástechnikai és műszaki mentéshez szükséges készségekkel is ellátták.

A tűzoltógépjárművek közös tulajdonsága a Coral rendszerű (önhordó, rozsdamentes acél segédkeretre épített, alumínium lemezekből készült szerkezet) felépítmények, a hegesztett kivitelű műanyag tartályok, valamint a korrózióálló acélból készített csővezetékek és az elektronikus, ugyancsak saját fejlesztésű „Cerberus” vezérlés alkalmazása. A típuscsalád legnagyobb tagja, a hazai hivatásos tűzoltóságok alapjárművének követelményeit kielégítő gépjármű, a RÁBA R16.217 AFW 4x4 alvázra felszerelt HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő. Négyezer liternyi vizet szállít, a málházott műszakimentő-felszerelések miatt alkalmas a közúti balesetek és a klímaváltozással összefüggő heves időjárási jelenségek okozta káresemények felszámolásakor történő használatra. A jármű lényeges sajátossága a hazai gyártású hordozó jármű, az alváz a Rába Járműgyártó Kft-től kerül ki, a felépítményt a BM HEROS Zrt. gyártja. A tűzoltástechnikai berendezések alapját a Rosenbauer NH 25 típusú, a normál nyomású fokozatnál 10 bar nyomásnál 2.000 liter/perc, a magasnyomású fokozatnál 40 bar nyomásnál 250 liter/perc névleges vízszállítású szivattyú adja. A szivattyú habképző anyag bekeverővel is rendelkezik.

forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu / kekfeny.net

Galéria

MegyetűzoltógépjárműfecskendőHEROS-RÁBA AQUADUX-XIVECO-Magirus